Seckou wordt twee jaar lang de stadsdichter van Antwerpen, en volgt daarmee Maud Vanhauwaert op. De stad kiest voor Seckou vanwege zijn slimme slam poëzie met aandacht voor stedelijkheid. Voor de slam dichter zelf is de aanstelling een officiële erkenning van slam en rap. De aanstelling vindt plaats op Gedichtendag, 30 januari 2020.

Sterke Nederlandstalige slam
Voor de aanstelling van een nieuwe stadsdichter doet een adviescommissie een voordracht aan het college. De adviescommissie droeg Seckou voor aan het college als kandidaat-stadsdichter 2020-2021 en motiveerde de voordracht als volgt: “De commissie stelt vast dat slam poetry de laatste jaren een vaste plek in de wereld van de poëzie heeft veroverd. Ook in Antwerpen zijn heel wat slam poets actief. Hoewel de aandacht voor het genre stijgt, is slam poetry nog niet erg bekend bij het grote publiek. Met Seckou Ouologuem (1985) draagt de commissie een sterkhouder in de slam-wereld voor als stadsdichter, waarmee Antwerpen een nieuw facet van de poëzie kan ontdekken. Hij schrijft toegankelijke Nederlandstalige slam poëzie die slim is opgebouwd en doordacht is. Hij is technisch sterk en heeft een eigen stem en warme podiumuitstraling. Seckou staat bekend om zijn scherpe tong die met veel woordspel en humor dialoog en verbinding opzoekt. Seckou geeft als grondlegger van de slam in Antwerpen, en zelfs in Vlaanderen, ook veel kansen aan jonge slammers via allerhande projecten en podia die hij uit de grond heeft gestampt. Hij is mede-oprichter van Capital Slam, een Vlaamse Scholencompetitie voor poëzie in al haar vormen en van Word Wa(ar), een podiumvoorstelling op basis van woordbattles. In Antwerpen programmeert hij reeds jaren Wordt in het Letterenhuis en het Felix Poetry Festival in Het Bos. Seckou heeft met andere woorden ook het organiseren in vingers, met aandacht voor stedelijkheid in Antwerpen en een brede kijk op het genre poëzie.”
Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Ik ben verheugd dat het stadsdichterschap zijn deuren opent naar slam poëzie. Met Seckou hebben we een ervaren en gerespecteerd slammer kunnen strikken die op zijn manier de connectie tussen poëzie en de stad zal maken. De invulling van het stadsdichterschap zal op deze manier weer fris en verrassend zijn en tot mooie verbindende resultaten leiden. Ik wil ook Maud Vanhauwaert heel erg bedanken voor haar tomeloze en inspirerende inzet als stadsdichter. Haar gedichten en projecten deden de stad oplichten als een vuurtoren van taligheid.”

Tiende stadsdichter van Antwerpen
Seckou zal de tiende stadsdichter van Antwerpen zijn. Zijn voorgangers waren Tom Lanoye (2003-2004), Ramsey Nasr (2005), Bart Moeyaert (2006-2007), Joke van Leeuwen (2008-2009), Peter Holvoet-Hanssen (2010-2011), Bernard Dewulf (2012-2013), Stijn Vranken (2014-2015), Maarten Inghels (2016-2017) en Maud Vanhauwaert (2018-2019). Elke stadsdichter schrijft in volle artistieke vrijheid minimum zes stadsgedichten per jaar over wat hem of haar treft in Antwerpen. Antwerpen Boekenstad begeleidt de stadsdichter in zijn belangrijke taak en zorgt dat de stadsgedichten lees- en zichtbaar worden voor de inwoners. Seckou is stadsdichter van 30 januari 2020 tot en met 27 januari 2022. 

Afscheid van Maud Vanhauwaert
Op Gedichtendag 2020 neemt de stad Antwerpen ook afscheid van Maud Vanhauwaert als stadsdichter 2018-2019. Zij schreef in totaal 18 stadsgedichten, waarvan de laatste 3 nog gepresenteerd zullen worden. Maud Vanhauwaert viel op door haar zoektocht naar nieuwe presentatievormen en nieuw vormen van poëzie. Zo maakte ze een reuzengroot Wie-is-het-spel dat ons hokjesdenken over gender in vraag stelt, bouwde ze samen met kunstenaarscollectief Rooftoptiger en vrijwilligers een heuse Toren van Babel die meertaligheid van de stad bezingt en maakte ze samen met Kurt Demey woordeloze gedichten. Haar stadsgedichten zijn o.a. te lezen op de Droogdokkensite en op de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal. In maart 2020 publiceert uitgeverij Das Mag ‘Het stad in mij’,  een verzameling gedichten van Maud Vanhauwaert, waaronder ook de stadsgedichten, die haar avontuurlijke zoektocht vastleggen naar wat poëzie kan betekenen en teweeg brengen.
Alle stadsgedichten zijn te vinden op www.antwerpenboekenstad.be

Foto: Victoriano Moreno