Shakshuka. In het Midden-Oosten een traditioneel ontbijtgerecht, dat wordt geserveerd met pitabrood. Bij ons wordt dit eenpansgerecht met ei en pittige tomatensaus meestal ná de ochtend gegeten. Ideaal als lunchgerecht of bij het diner.
Waar shakshuka precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk: sommigen zeggen Tunesië, anderen claimen Jemen en weer anderen hebben het over Ottomaanse Rijk.
Wat wel duidelijk is, is dat het een zalig eenpansgerecht is met een saus van tomaten en paprika, gekruid met komijn, paprikapoeder en cayenne. Hierin worden eieren gebroken en zachtjes in de saus meegekookt. Zoals veel traditionele gerechten uit het Midden-Oosten bestaan er veel verschillende versies van shakshuka.

Klassieke shakshuka
4 personen
Ingrediënten
1/2 tl komijnzaad
190 ml plantaardige olie
2 uien, in ringen
4 rode paprika’s, in repen
4 tl bruine basterdsuiker
2 laurierblaadjes
6 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
bosje koriander, fijngehakt
6 tomaten, in stukjes
1/2 tl saffraan
snuifje cayenne en gerookt paprikapoeder
8 eieren
Bereidingswijze
Rooster de komijn op hoog vuur. Voeg de olijfolie toe en bak hierin de uien gedurende twee minuten.
Voeg de paprikareepjes, de suiker, laurierblaadjes, tijm, peterselie en een beetje koriander toe, en bak op hoog vuur tot het kleurt. Meng er dan de tomaten, saffraan, paprikapoeder en cayenne door en kruid met peper en zout. Laat op laag voor ongeveer vijftien minuten koken. Voeg wat water toe wanneer de saus te droog is.
Maak met een lepel een paar openingen in de saus en breek er de eieren in. Bestrooi de eieren met peper en zout en laat ze op middelhoog vuur stollen.
Bestrooi met verse koriander en serveer met pitabrood.

Groene shakshuka met warmoes
4 personen
Ingrediënten
1/2 tl komijnpoeder
3 bossen warmoes
2 groene pepers, fijngehakt (zaadjes verwijderen)
bosje koriander
grote ui, gesnipperd
60 ml olijfolie
8 eieren
harissapoeder en dille
Bereidingswijze
Verwijder de stelen van een bos warmoes. Blancheer de bladeren in een grote pot kokend gezouten water gedurende 10 seconden. Leg ze daarna direct in een kom ijswater. Knijp de bladeren goed uit en hak ze grof. Bewaar het water. Pureer ze, samen met de pepers, koriander, komijn, 60 ml olijfolie en 200 ml ijswater toe tot een gladde saus. Voeg meer water toe wanneer de saus te dik is. Kruid met peper en zout.
Snijd taaie stelen van de resterende warmoes. Scheur de bladeren in grote stukken en hak de stelen in hapklare stukken. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de stelen toe, breng op smaak met zout en peper en bak tot ze knapperig zijn en de ui zacht is. Voeg de bladeren toe en bak ongeveer 2 minuten mee. Schenk de saus erbij en maak met een lepel een paar openingen in de saus en breek er de eieren in. Bestrooi lichtjes met zout en harissapoeder. Bak tot de eieren gestold zijn en bestrooi met verse dille.

Tekst: Lai-Wah Chong

Foto: www.ambiance.be