Hoe leer je mekaar kennen? Door samen de handen uit de mouwen te steken op een boerderij, bijvoorbeeld. Leefboerderij De Kanteling in Herzele startte een samentuin waar buurtbewoners, schoolkinderen en andere vrijwilligers samenwerken met de gasten van de dagbesteding, en kreeg daarvoor steun van Buurten op den Buiten. Met dat initiatief verleent de Koning Boudewijnstichting, in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, jaarlijks steun aan tientallen buurtinitiatieven voor meer sociale cohesie op het platteland. “Haal stro en leg het in de konijnenhokken.” “Kijk of het water bij de schapen nog proper is.” “Schep de varkensmest op met de mestboys.” “Veeg de schuilstal.” “Wied het onkruid tussen de bessenplanten.” En zo gaat het maar door! In de stal hangen lijsten met taken die op deze frisse winterochtend moeten gebeuren. Gelukkig zijn er veel helpende handen vandaag, waaronder die van enkele vrijwilligers en van ruim 60 leerlingen van de gemeentelijke basisschool. Vraag je hen wat ze het liefst doen, dan blijkt de verzorging van de ezeltjes en paarden de topper – ook al hoort ‘de kaka opkuisen’ daar ook bij. Ook populair: leren soep of confituur maken met de oogst.

De kinderen kennen de weg, het is het privilege van het vierde leerjaar dat ze haast wekelijks naar De Kanteling mogen komen. Maar dé werkers die hier het best thuis zijn en de bezoekers met plezier alles vertellen over dieren en planten, met naam en toenaam, zijn de volwassenen (vanaf 24 jaar) met een beperking die hier enkele dagen per week komen meewerken. 

De Kanteling bestaat sinds eind 2016 en wordt gerund door Sylvia Goossens en Xavier Pevenage. Vanuit haar vorige baan in het bijzonder onderwijs kende Sylvia de nood aan mogelijkheden voor dagbesteding voor jongvolwassenen die niet langer school kunnen lopen. “Door de invoering van het persoonsvolgend budget voor mensen met een ondersteuningsnood ontstond de kans om zelf iets te ondernemen. Vanuit hun persoonlijk budget betalen onze gasten een dagprijs, en aangevuld met de steun van enkele organisaties en de hulp van vrijwilligers lukt het.” 

Momenteel komen er een kleine 20 mensen met een ondersteuningsnood regelmatig werken op de leefboerderij. “We kijken voorbij hun beperking en zetten volop in op wat ze wel kunnen en graag doen”, vertelt Sylvia Goossens. Ook jongeren die kampen met schoolmoeheid of nood hebben aan een time-out kunnen voor een periode op De Kanteling terecht.

Sylvia en Xavier zoeken actief naar allerlei vormen van samenwerking, ook met het oog op sociale inclusie. Zo is een groepje schoolkinderen net bezig met de bouw van een wilgentenenhut, met snoeihout van De Kanteling zelf maar ook van buurtbewoners die de gasten te hulp hebben geroepen. Of zo gaan ze het vallende fruit in de boomgaarden van de buren helpen verzamelen. “We willen hen kansen bieden om te doen waar ze goed in zijn en dat te kunnen tonen aan anderen: laten zien wat hun mogelijkheden zijn. We dagen hen uit om zoveel mogelijk zelf te doen.” “Ik heb die bank gemaakt!”, verkondigt Arne fier, bij wijze van voorbeeld. Voor het ontwikkelen van vaardigheden die ze, met begeleiding en in hun tempo, op termijn ook in andere land- en tuinbouwbedrijven kunnen inzetten, is er steun vanuit het Europese LEADER-programma.

“Voor de dierenzorg is er een samenwerking met de Hogeschool Gent en voor de bessenteelt met de Universiteit Gent”, vervolgt Sylvia. “Opnieuw winwin: zij helpen ons met hun kennis, en zij kunnen hier ervaren hoe de uitvoering in de praktijk loopt. Voor onze gasten is het altijd feest als de studenten komen meewerken.”

En last but not least: de samentuin die begin vorig jaar werd toegevoegd, met een financieel duwtje in de rug van Buurten op den Buiten. Buren, sympathisanten en leerlingen werken samen met de gasten van de dagbesteding in de moestuin waarvoor gezamenlijk zaai- of plantgoed wordt gekocht en de oogst wordt gedeeld. De sociaal kwetsbare cliënten van het Sociaal Huis komen in hun eigen tempo meewerken en brengen hun oogst naar de voedselbank. Gaat het eens een tijdje niet, dan houden de andere samentuinders met plezier hun perceel mee in de gaten. 

Foto: www.kbs-frb.be