Om de 500ste geboortedag van Rembert Dodoens te vieren, lanceerde Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark op 1 januari 2017 een dagelijkse almanak. Elke dag verschijnt één van Dodoens’ geneeskruiden op de blog Dodoens365.tumblr.com én op een almanak in het park.
Rembert Dodoens vergaarde tijdens zijn leven veel kennis over geneeskunde, planten en kruiden. Elke dag van 2017 lees je op de blog Dodoens365.tumblr.com een nieuw weetje, een geneeskrachtig recept op basis van planten, een origineel familierecept op basis van een kruid, info over de plaats waar je de plant kunt bewonderen, en ga zo maar door. Alle blogposts worden geïllustreerd met foto’s uit het beroemde Cruydtboek van Dodoens.
Rembert Dodoens was een held, niet enkel in zijn tijd, maar ook in de onze. Hij was stadsarts van Mechelen, lijfarts van Maximiliaan II en lector aan de universiteiten van Leuven en Leiden. Dodoens was één van de eersten die geneeskunde met kruiden ook daadwerkelijk onderzocht. Hij experimenteerde, hield zijn bevindingen nauwkeurig bij en vond zo allerlei echt werkende remedies. Dat was een wereldschokkende aanpak in een tijd waarin geneeskunde zich nog blindelings baseerde op theorieën uit het Griekenland van de 2de eeuw.
Hij publiceerde zijn geneeskruiden in Cruydtboecken, die hij als eerste indeelde in plantengroepen. Die groepen, of pemptaden, waren gebaseerd op overeenkomsten in blad, stengel en bloemvorm. Hij was hierdoor de grondlegger voor de systematische indeling van planten in families, geslachten en soorten.
Het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen haalt deze 500-jarige Mechelse held onder de botanici vanonder het stof. Veel van de planten die Dodoens beschreef zijn nog altijd in het park te vinden. Elke dag mag een ander kruid in de spotlights staan en dat een jaar lang. De blog geeft dag na dag de botanische kennis van Rembert Dodoens prijs. De blog is interessant voor wie meer wil weten over recepten, oude gebruiken en wetenswaardigheden over planten en kruiden. De papieren versie van de almanak kan je bezichtigen in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark.
Wanneer:
van 1 januari tot en met 31 december 2017

Waar:
bezoekerscentrum Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan 65, 2800 Mechelen

Meer info:
Dodoens365.tumblr.com