Exact 4 maanden geleden, op zondag 28 juni werd de Ringtrambus ingereden op het traject van lijn 820 (Jette – Vilvoorde – Zaventem). Ondertussen hebben meer dan 100 000 reizigers kunnen genieten van de langste bus van België. Tijd voor een evaluatie. In september werden zowel de reizigers als de chauffeurs bevraagd over hun ervaringen met de Ringtrambus.

87% Reizigerstevredenheid
Bijna driekwart van de reizigers neemt quasi dagelijks de Ringtrambus. Hij wordt voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer (50%) en verplaatsingen naar school (40%). De populairste bestemmingen zijn Vilvoorde station en Brussels Airport in Zaventem.

Ongeveer 1 op 3 ondervraagden vindt dat de Ringtrambus voor een verbetering van de mobiliteit in de regio zorgt. Onze reizigers hebben het gevoel dat zij sneller op hun bestemming geraken en 20% gaf zelfs aan minder de wagen te gebruiken dankzij van de Ringtrambus. De Ringtrambus scoort verder ook zeer hoog inzake comfort, traject en stiptheid. Met een algemene tevredenheid van liefst 87% scoort de Ringtrambus bijzonder hoog. De reizigers geven graag ook een dikke pluim aan de chauffeurs.

Ook de chauffeurs geven aan graag met de Ringtrambus te rijden. Zij prijzen vooral het comfort in de stuurpost en het rijgedrag. Zij geven tevens aan dat er nog aanpassingen nodig zijn aan de weginfrastructuur. Zo ondervinden zij vooral doorstromingsproblemen in en rond Vilvoorde.

De Lijn werkt samen met De Werkvennootschap aan een vlotte doorstroming voor de Ringtrambus. Zo worden momenteel over meer dan 4 kilometer vrije busbanen aangelegd op de Sint-Annalaan in Strombeek en in het centrum van Vilvoorde. De aanleg van nog eens 4 kilometer vrije busbanen op de Woluwelaan in Machelen en Diegem start volgend jaar. In 2023, wanneer alle vrije busbanen klaar zijn, zal een rit met de Ringtrambus op het volledige traject geen 60 minuten, maar amper 40 minuten duren.

Foto: www.delijn.be