Met de Week van de Zorg voor de deur, brengen de 16 Vlaamse Regionale Landschappen de vergroening van de zorgsector onder de aandacht. Niet toevallig lanceren ze net nu de campagne ‘Natuur met zorg’. Om zorginstellingen te inspireren werkten ze een inspiratiegids uit met concrete tips om de buitenruimte van de instelling te vergroenen. Ook in de provincie Antwerpen zijn verschillende inspirerende voorbeelden te vinden.
 
Het is algemeen geweten: natuur heeft een positieve invloed op mensen, zowel fysiek als mentaal. Natuurcontact brengt rust in je hoofd, geeft energie en zorgt dat je je beter in je vel voelt. De voordelen van natuurcontact zijn niet te onderschatten, vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen, mensen met een langdurige ziekte of handicap. Terwijl net zij soms weinig kansen hebben om de natuur op te zoeken. Zorginstellingen zetten daarom steeds meer in op het vergroenen van hun buitenruimte. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra verbetert de kwaliteit van de zorg én biedt voordelen voor de natuur.
 
“De provincie zet al langer in op de gezondheid van haar inwoners, door te werken aan beleefbare natuurgebieden en groendomeinen”, verklaart Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur. “Daarnaast lanceerden we de leerstoel ‘Zorg en Natuurlijke Leefomgeving’ in samenwerking met de UAntwerpen. De Leerstoel onderzoekt de voordelen die natuurcontact ons biedt. We willen deze kennis binnenbrengen in de praktijk en de eerstelijnszorg inspireren. Daarvoor doen we een beroep op de expertise van de Antwerpse Regionale Landschappen. Zij zullen verschillende zorginstellingen vergroenen in onze provincie, als inspirerende cases en om er lessen uit te trekken.”

Regionaal Landschap als expert
Omdat zorginstellingen vaak de expertise niet in huis hebben om de vergroening uit te werken, kunnen ze in landschappelijk waardevolle gebieden een beroep doen op een Regionaal Landschap. Deze vzw zet zich samen met partners in voor het behoud en de versterking van landschap, natuur en erfgoed. Ze worden hiervoor financieel ondersteund door de provincies. Regionale Landschappen hebben een brede blik op de regio vanuit unieke terreinkennis. Door de kennis van de zorginstellingen en hun (tuin)therapeuten samen te brengen met de kennis van de Regionale Landschappen ontstaan er mooie projecten. Regionale Landschappen zorgen steeds voor maatwerk op basis van lokale kansen om mensen in contact te brengen met streekeigen natuur en landschap. 
 
Inspiratiegids
De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, …
Om zorginstellingen te inspireren, werkten de Regionale Landschappen een inspiratiegids uit. Deze vertelt het verhaal van twee algemene ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen die de buitenruimte van hun voorziening groen inrichtten en dit groen inzetten in hun werking. Je vindt de gids op de website van de Vlaamse Regionale Landschappen.

Foto’s van boven naar onder en links naar rechts:
Het theehuisje in een natuurlijke omgeving bij zorginstelling Talander in Arendonk © Johannes Sierens.
Het natuurleerpad bij jeugdverblijfcentrum Kindervreugd in Bornem © Regionaal Landschap Schelde-Durme.
De bewoners van WZC ZNA Joostens in Zoersel genieten in het groen © Departement Omgeving.
Het Borgersteinpark in Sint-Katelijne-Waver wordt vernieuwd, met ruimte voor sport, spel en evenementen © Regionaal Landschap Rivierenland