In 2023 werd de zesde editie van de provinciale erfgoedprijs georganiseerd. Daarin wordt traditiegetrouw gefocust op ons rijke onroerend erfgoed; een schat van monumenten, landschappen en archeologische sites. Ook voor deze editie hanteren we dezelfde doelstelling: we ondersteunen het lokale erfgoedveld en willen de beste initiatieven rond onroerend erfgoed in de kijker zetten. De zes genomineerden worden nu bekend gemaakt. Welke winnaar de hoofdprijs – goed voor 10.000 euro – wegkaapt, vernemen we op 25 november tijdens de plechtige prijsuitreiking in het Provinciehuis. De pers is hierop van harte uitgenodigd.

Uit de rijke en diverse inzendingen nomineerde de jury zes projecten die kunnen meedingen naar een plaatsje op het erepodium. De winnaar maakt kans op een prijs van 10.000 euro, twee laureaten worden beloond met elk 5.000 euro. De winnaar en de laureaten van de Erfgoedprijs 2023 worden bekend gemaakt op 25 november tijdens de plechtige prijsuitreiking in het Provinciehuis.

Genomineerden

We geven hierbij de lijst van genomineerden (in alfabetische volgorde) en stippen kort aan wat de jury waardeerde:

DOCOMOMO België vzw: Publicatie Riverside Tower Antwerpen

Deze prachtige publicatie belicht een bij velen ongekend monument: de Riverside Tower op de Antwerpse linkeroever, een meesterwerk van architecten Léon Stynen en Paul De Meyer. Auteur Marc Dubois schreef niet enkel bijzonder goed gedocumenteerd standaardwerk, hij zette zich ook in voor de redding van het archief van architect De Meyer. De fotokaternen bieden een prachtige blik op plekken die normaal voor de bezoekers gesloten blijven en sensibiliseren de lezer voor het nog steeds ondergewaardeerde moderne erfgoed van de 20ste eeuw.

Gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands: Museum Fort Liezele

De moderne en frisse inrichting van het museum geeft zin om op bezoek te gaan. De inzet op een verhoogde beleving spreekt een meer divers en jonger publiek aan, zonder echter in te boeten op de kwaliteit. Het project kwam tot stand dankzij een mooie samenwerking tussen diverse partners, waarbij ook de grote inspanning van de vele vrijwilligers lof verdient.

Gemeentelijke Basisschool De Duizendpoot, Meerhout: Gloria komt naar huis!

Dit alomvattende project zet historische muurschilderingen uit de bevrijdingsperiode van WOII in de kijker. Het sterke engagement van de school voor de redding van dit erfgoed verdient alle lof. Met de juiste partners en de belangeloze inzet van velen werd dit een voorbeeldproject op alle vlak. Erfgoed wordt hier aangegrepen voor gelaagde educatie in de school en als echt gemeenschapsvormend project met een lokale verankering. Daarenboven werd alles professioneel, wetenschappelijk en zorgzaam aangepakt.

IOED Stuifzand: Koninklijke Kempen

Dit project is meer dan het fraaie standaardwerk dat terecht het uithangbord vormt. Het groeide van onderuit en zette de “Koninklijke Kempen” definitief op de kaart. Dit vergeten aspect van onze lokale geschiedenis werd ingezet in tentoonstellingen en wandelingen, in een multidisciplinaire aanpak met diverse partners: vrijwilligers, bewoners, getuigen, overheden, toeristische diensten enz.… Het erfgoed werd terug levend gemaakt en dankzij het landschapsherstel hebben de Koninklijke Kempen een blijvende impact.

Regionaal Landschap de Voorkempen: Virtuafort, digitaal Fort Lillo 

Met deze digitale visualisatie van Fort Lillo wordt niet enkel het verleden belicht, maar krijgen ook de toekomstplannen duidelijk vorm. Dit project is er dan ook niet enkel voor de geïnteresseerde bezoeker, maar betrekt het lokale publiek bij de herontwikkeling van hun erfgoed. De inbedding in een ruimer Europees project zorgde voor kennisoverdracht en netwerking, die alle partners ten goede komt.

Stad Herentals: Dat opent deuren.

Keramieken en geëmailleerde deurklinken uit de periode 1950-1970 zijn geen evident onderwerp. Dankzij de bevlogen inzet van Kathleen Boel wordt iedereen ingenomen door dit kleine en verrassende, typisch Belgische erfgoed. Gedegen onderzoek, documentatie en inventarisatie zetten dit onderwerp definitief op de erfgoedkaart. De jury apprecieert de zeer brede benadering, waarbij zowel gesensibiliseerd wordt naar het brede publiek, als de kunstenaars, architecten en bedrijven uit de vergetelheid worden gehaald.

Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed en voorzitter van de jury voor de Erfgoedprijs, licht toe: “De jury apprecieerde dit jaar vooral de sensibiliserende kracht van de genomineerde projecten. Onbekend erfgoed werd definitief op de kaart gezet; een vergeten Kempens landschap, een herontdekte muurschildering, deurklinken, moderne architectuur… Ook de diversiteit onder de indieners bewijst dat de liefde voor het erfgoed bij elk van ons aanwezig is. De inbreng van de vele vrijwilligers is dan ook een constante in onze erfgoedprijs. Het provinciebestuur wil dit dan ook graag onder de aandacht brengen en een zetje geven voor de toekomst.

Jury Erfgoedprijs 2023 Provincie Antwerpen:

De juryleden zijn professioneel begaan met onroerend erfgoed.

  • Koen De Vlieger – De Wilde, directeur kasteel d’Ursel – Provincie Antwerpen
  • Leni Thiers, Agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaamse overheid – erfgoedconsulent bouwkundig erfgoed
  • Reinoud Van Acker, stafmedewerker Erfgoed, Provincie West-Vlaanderen
  • Carolien Van Hecke, directeur Stadsmuseum Dendermonde

Foto: Copyright: Provincie Antwerpen