Als erevoorzitster van de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth (GSKE) bracht prinses Astrid op woensdag 15 maart een bezoek aan de laboratoria van prof. Christine Van Broeckhoven in het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie. De GSKE financierde mee het onderzoek naar frontaalkwabdementie.
In 2014 werd prof. Marc Cruts, stafmedewerker in de onderzoeksgroep van prof. Van Broeckhoven, die behoort tot het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie, laureaat van een GSKE-onderzoeksbeurs. De groep, wereldtop in het onderzoek naar neurodegeneratieve dementies, gebruikte het fonds van 120 000 euro om de biologische processen die aan de basis liggen van frontaalkwabdementie in kaart te brengen via moleculair genetisch onderzoek.
Jonge mensen
“Frontaalkwabdementie is na alzheimerdementie de tweede meest voorkomende vorm van dementie op jonge leeftijd”, zegt prof. Julie van der Zee (UAntwerpen/VIB), collega van Marc Cruts. “De ziekte treft mensen tussen 40 en 60 jaar. In contrast met alzheimerdementie begint deze dementie met problemen van het gedrag en verlies van taal. Vaak duurt het erg lang voor de juiste diagnose gesteld wordt, omdat vaak eerst aan bijvoorbeeld een depressie gedacht wordt.”
In België zijn er vermoedelijk 3000 tot 11 000 patiënten met frontaalkwamdementie of FDT. Van der Zee: “Maar allicht ligt het werkelijke aantal een stuk hoger, omdat vele mensen onder de radar blijven. De ziekte wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven: ouders met FDT hebben één kans op twee om de ziekte door te geven aan hun kind.”
Genmutaties
Tijdens haar bezoek aan de Antwerpse onderzoeksgroep kreeg prinses Astrid een uitgebreide toelichting over frontaalkwabdementie en maakte ze kennis met het wetenschappelijk werk van de verscheidene jonge onderzoekers, die de voorbije jaren al meerdere kenmerkende genmutaties bij frontaalkwabdementie op het spoor kwamen. Christine Van Broeckhoven: “Dat prinses Astrid ter plaatse komt, onderstreept haar steun aan het onderzoek van de wetenschappers. Haar belangstelling is ook een hart onder de riem voor de patiënten en hun families die door deze ziekte worden getroffen. Mede namens de patiënten wil ik de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth uitdrukkelijk bedanken voor hun financiële steun.”
Foto’s: Uantwerpen