Stad Antwerpen zet preventieve sneltesten in voor leerlingen en studenten die de klasbubbel doorbreken om bv. stage te lopen. Het gaat onder andere om studenten lerarenopleiding die stage doen in het kleuter- of lager onderwijs waar afstand niet altijd kan gegarandeerd worden. Ook voor leerlingen die buiten de eigen klas leerervaring opdoen, en essentiële derden die in scholen komen voor opleidingen niet-medische contactberoepen (schoonheidszorg, kapper…) zullen er testen beschikbaar zijn. Met de testen wil de stad zoveel mogelijk de continuïteit van het onderwijs waarborgen en er tegelijk voor zorgen dat de leerlingen en studenten hun stage veilig kunnen starten.
 
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt in alle scholen al een heel schooljaar gewerkt in vaste klasbubbels die niet doorbroken mogen worden. Deze maatregel maakt dat verschillende jongeren de laatste stappen in hun opleiding (bv. stage) niet volwaardig kunnen zetten.  
 
Om hierop een antwoord te bieden, zet stad Antwerpen in overleg met de CLB’s en onderwijsnetten in Antwerpen een pilootproject op met preventieve sneltesten om zo de besmettingsrisico’s te beperken. De sneltesten worden ingezet voor situaties waar contact moeilijk vermeden kan worden en waar er ‘bubbeldoorbrekend’ moet gewerkt worden. In dat kader zullen ze kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld stagiairs of externe vervangers die in de klas komen, maar ook voor vrijwilligers in de klas die bv. door leerlingen haarzorg gekapt worden.
 
In samenwerking met de Karel de Grote Hogeschool en AP Hogeschool worden er testen ingezet voor de studenten lerarenopleiding die stage lopen in het derde trimester van dit academiejaar. De testen zijn voor studenten die stage lopen in het basisonderwijs waar de afstand niet altijd kan gegarandeerd worden en waar de studenten de vaste klas- of schoolbubbel tijdens de stage doorbreken. Zij krijgen vrijblijvend de kans om een sneltest te doen net voor de start van hun stage. In een eerste fase konden studenten van beide hogescholen zich de voorbije weekends al laten testen in het Antwerpse testdorp VacCovid. Van dit proefaanbod maakten een vijftigtal studenten al gebruik. Ook voor de komende stagemomenten worden testmomenten georganiseerd.
 
Ook OKAN-leerlingen (Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen) krijgen de mogelijkheid een sneltest te doen. Via een stage in een andere school maken deze leerlingen kennis met het reguliere onderwijs, kunnen ze een goede studiekeuze maken en in september het vervolg van hun leerloopbaan goed inzetten. Aangezien hierdoor de klasbubbel doorbroken wordt en het belangrijk is om alle betrokken partijen zo veilig mogelijk en met een gerust gevoel de stage te laten starten, kregen deze leerlingen een uitnodiging voor een test.
 
Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Ervaringen opdoen is voor verschillende leerlingen en studenten een cruciaal onderdeel van hun opleiding. Dergelijke stages in scholen zijn momenteel evenwel niet evident, zo wordt de aanwezigheid van niet-essentiële derden in de huidige coronatijden vermeden. Om het voor leerlingen en studenten tóch mogelijk te maken om hun opleiding succesvol te vervolledigen en het zowel voor hen als onze scholen veilig te houden, bieden we hen deze sneltests aan.”