Documentairemaker Maarten Bernaerts volgde het proces van eerste kennismaking tot voorstelling 

Op zaterdag 25 november stellen Geert Dehertefelt (coach, regisseur) en Maarten Bernaerts (documentairemaker) de documentaire film Vagebond, Dagen van Menselijkheid voor in het auditorium van IKO Hoogstraten.

Vagebond werd gerealiseerd als sociaal-artistiek zijtraject, parallel aan de voorbereidingen van Het Groot Circus van het Klein Verdriet. De centrale vraag bij de start van het project was: Zou er anno 2023 nog een Wortel-Kolonie moeten bestaan? Daarmee ging regisseur en coach Geert Dehertefelt aan de slag, samen met 6 acteurs, waarvan de meesten nog nooit op een podium hadden gestaan.

Tijdens de research voor Het Groot Circus van het Klein Verdriet bleek al gauw dat er één op één parallellen te trekken waren naar onze huidige maatschappij. Op een manier waren de koloniën een soort sociale dienst avant la lettre of een afkickcentrum of een beschutte werkplaats of een psychiatrische instelling of een vluchthuis.

Geert ging met Brent, Nathalie, Corina, Eddy, Veerle en Raymond op weg en maakte met hen een voorstelling die in juni 2023 drie keer werd opgevoerd voor een uitverkochte Zaal Cecilia. De ‘Vagebonden’ gaven zichzelf bloot, openden hun rugzak, lieten ons meekijken in hun levensverhaal en in hun dromen en wensen. Het hele traject van Vagebond werd gevolgd door documentairemaker Maarten Bernaerts van productiehuis Diplodokus en een filmploeg. Ze waren erbij van bij het begin, bij de samenstelling van de groep deelnemers in januari 2023, over het hele repetitieproces en tot en met de voorstellingen.  Het resultaat is een warme en menselijke documentaire die zeker zal beklijven.

Na een inleiding en de vertoning van de film om 17u worden acteurs, makers en genodigden uitgenodigd op een feestelijke receptie in zaal Cecilia. Op de flyer staat nog Zaal Pax vermeld, maar de locatie is intussen veranderd. Het einde is voorzien rond 19u.

Wie er nog bij wil zijn, moet zich haasten. De laatste tickets zijn (gratis) te verkrijgen op www.vzw-lach.be.