UAntwerpen, UGent en VUB starten najaar 2017 met de unieke opleiding Internet of Things (IoT). De kaarten liggen gunstig: de industrie snakt naar profielen met de juiste expertise, enkele toonaangevende bedrijven zetten er mee hun schouders onder en de betrokken universiteiten hebben veel ervaring in huis.
Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van de Vlaamse technologiebedrijven nood heeft aan innovatieve IoT-oplossingen om competitief te blijven. Maar de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgen is niet gemakkelijk. De bedrijfswereld heeft nood aan profielen met een gecombineerde expertise: young potentials die zowel over technische vaardigheden (hardware & software design, wireless communication, embedded programming, data processing) als sociaaleconomische skills (juridische aspecten, bedrijfsproces optimalisatie) beschikken. De nieuwe opleiding speelt in op de vragen van de industrie. “Het unieke interuniversitaire postgraduaat Internet of Things krijgt vorm in partnerschap tussen de Universiteit Antwerpen, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent”, vertelt Herman Van Goethem, rector UAntwerpen. “Alles gebeurt ook in nauwe synergie met het bedrijfsleven. In eerste instantie mikken we op net afgestudeerde industriële en burgerlijke ingenieurs en op informatici. Op termijn moet de opleiding uitgroeien tot een master-na-master.”
Koeien opvolgen
“Dit is een slimme samenwerking, niet enkel tussen de uniefs, maar ook tussen Brussel, Antwerpen en Gent, steden die alle drie nood hebben aan Internet of Things en slimme oplossingen”, stelt Caroline Pauwels, rector van de VUB. “Onze universiteit vindt het belangrijk dat zeer geavanceerde technologische kennis van IoT maatschappelijk en economisch wordt ingezet.”
Al geruime tijd verrichten de drie universiteiten innovatief onderzoek omtrent IoT-oplossingen, vaak in samenwerking met de Vlaamse industrie. Onder de vorm van ICON-projecten (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek) werden reeds verscheidene interdisciplinaire projecten verwezenlijkt. “Die gingen bijvoorbeeld over het draadloos opvolgen van koeien of containers, tot het automatiseren van gebouwen en industrieprocessen”, zegt prof. Piet Demeester (imec/UGent).
Steun van topbedrijven
Het postgraduaat zal goed zijn voor 66 credits, een volwaardig jaartraject. In het eerste semester volgen de studenten les, in het tweede semester lopen ze stage. Het inschrijvingsgeld bedraagt 4500 euro. Rombit, ontwikkelaar van industriële Internet of Things-systemen, neemt voor twintig studenten 2500 euro voor haar rekening. De algemene vakken zullen in Antwerpen worden georganiseerd, voor specifieke cursussen en labo’s zullen de studenten naar Gent en Brussel trekken. Het postgraduaat Internet of Things is een van de kroonjuwelen binnen het project Capital of Things, dat van Antwerpen een pionier op het vlak van innovatieve IoT-oplossingen wil maken. De stad Antwerpen, de Haven van Antwerpen en imec zijn de andere drijvende krachten achter Capital of Things. De opleiding wordt mee ondersteund door vooraanstaande bedrijven zoals Orange, Atlas Copco, Proximus, Telenet, Agfa-Gevaert, Nokia, Microsoft en Cronos Groep. Die laatste onderneming maakt drie jaar lang telkens 50 000 euro vrij voor de opleiding.