Escape rooms zijn al langer razend populair bij vriendengroepen en teambuildings. Nu duiken ze ook steeds meer op in scholen. De interesse om de technieken van een escape room in te zetten tijdens de les is groot. AP Hogeschool Antwerpen biedt leerkrachten daarom de kans om in de praktijk te leren hoe je zo’n ‘educatieve escape room’ opzet.

Stel je voor… een groep leerlingen komt ’s ochtends binnen in hun klaslokaal. Ze gaan zitten en dan doet de leerkracht plots de deur op slot. Een filmpje start op het digibord. De jongeren ontdekken dat ze 1 uur hebben om te ontsnappen. ‘Escape the (class)room dus! Daarvoor moeten ze samenwerken, hun kennis en sociale vaardigheden optimaal benutten, het internet gebruiken, outside the box denken… Kortom: allerlei skills gebruiken die in de 21e eeuw vereist zijn.
Het is in het kort wat een educatieve escape room kan zijn. Net zoals bij een klassieke escape room moet je als groep zo snel mogelijk uit een (virtuele) ruimte zien te raken. Erg geschikt om de aandacht van de leerlingen te blijven prikkelen terwijl ze al spelend leren. Met digitale tools, maar ook met alledaagse analoge zaken zoals papier, dozen en sloten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de educatieve escape rooms steeds meer opduiken in de klas. Als opleider van de onderwijzers van de toekomst wil AP Hogeschool hierop inspelen en leerkrachten de nodige praktische tips en tricks meegeven om zo’n escape room te ontwerpen.

De workshop ‘Educatieve escape room’ wordt gegeven door expert Glenn Vermeiren (Onderwijsontwikkeling en –innovatie AP Hogeschool). 
 
Praktische informatie
 
Wanneer: Woensdag 19 november 2019 om 14u
 
Waar: AP Hogeschool Antwerpen, campus Spoor Noord – Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen