De lunchklassieker der klassiekers? Dat is ongetwijfeld een croque-monsieur. Hoog tijd om die croque in een nieuw jasje te steken en kwalitatieve kaas als basis ervan extra in de kijker te zetten. En hoe doe je dat beter dan met een pop-up croque-monsieur bar? Dat is exact hoe Kaas uit Zwitserland en Brussels’ Kitchen erover dachten. Zo gezegd, zo gedaan: vanaf woensdag 13 oktober t.e.m. maandag 22 november passeer je graag langs Mr. Suisse x Liesse in Brussel. Klaar om te genieten van een vijfsterrencroque én van vijfsterrenkaas? 

In 1910 was de croque vooral de koning van de Parijse bistrots. Vandaag overheerst deze ultieme kaas- en broodsnack ook bij ons op heel wat menukaarten. In Brussel opent er vanaf 13 oktober t.e.m. 22 november zelfs een unieke pop-up croque monsieur bar om de croque in al zijn glorie te eren. Een groot deel van die glorie vertrekt vanuit kwalitatieve kaas als basis, en daarvoor ben je in de pop-up bij Zwiterse kazen zes weken lang zeker aan het juiste adres. In restaurant Liesse in Sint-Gillis proef je de authentieke smaak van kazen met een AOP-label terug in alle mogelijke versies waar je als croque-liefhebber van kan dromen.

Vijfsterrenkaas in exclusief menu
Wie bij een croque monsieur alleen maar aan de klassieke versie met ham en kaas denkt, heeft een extra reden om langs Mr. Suisse x Liesse te passeren. Van een klassieke of vegetarische croque-monsieur tot versies met milde of intense kaas: de mogelijkheden zijn eindeloos.
Zes weken lang ontwikkelen vijf populaire sterrenchefs unieke versies van de croque met Zwitserse kaas. Elke week verzorgt een nieuw duo dat bestaat uit één gerenommeerde Brusselse chef-kok en één Brusselse kaasmeester drie signature croques, als aanvulling op het menu met de drie permanente versies. Daardoor proef je elke week weer wat nieuws.

Niet alleen de namen van de chefs, maar ook het voorproefje van het menu klinken alvast veelbelovend. Zo zorgt Chef Anh-tu Pham van restaurant Nénu voor een Vietnamese insteek met een heerlijke Kymcheese. Een croque op basis van Vacherin Fribourgeois AOP Rustic en kimchi. Ronnie Bush van Le Conteur laat zich dan weer inspireren door de smaken van het Midden-Oosten, terwijl Franseco Cuy & Ugo Federico van Racines voor een Italiaanse versie gebaseerd op hun nieuw concept Monella gaan. Ook een mix & match met een Mexicaanse quesadilla gevuld met chorizo en Emmentaler AOP kan niet ontbreken in de versie van Louise & Emma van Le Cartel. Tot slot is er ook nog Mathias Smet van FRANK, met een very veggie variant met Tête de Moine AOP.

Michelin Star Croque Week: de ultieme vijfsterrencroqueIn de laatste week van de pop-up vindt tot slot de Michelin Star Croque week plaats van 17 tot en met 22 november. Dan toveren driesterrenchef Viki Geunes van Zilte in Antwerpen en Lionel Rigolet van het Brusselse tweesterrenrestaurant Comme chez Soi hun eigen sterrencroques tevoorschijn. De twee chefs bedachten elk een eigen exclusief recept op basis van Zwiterse kazen én kwamen samen tot een ultieme vijfsterrencroque-monsieur met  Le Gruyère AOP als hoofdrolspeler.

“Wat ik zelf zo bijzonder vind aan Le Gruyère AOP is het soepele en aromatische karakter vanaf de eerste hap”, klinkt het bij Lionel Rigolet. “De nasmaak is rijk en karaktervol. In mijn eigen recept zal ik dan weer Le Gruyère d’Alpage AOP integreren in een iconisch gerecht waarin iedereen de ultieme smaak ervan kan ontdekken”. Een ding staat vast: cheese addicts kunnen hun hartje zes weken lang ophalen zoals nooit voorheen. Zin om al die fantastische Zwitserse kaasaroma’s zelf te komen ontdekken in Mr. Suisse x Liesse? Dan kan je vanaf 13 oktober tot en met 22 november terecht in restaurant Liesse. Dinsdag is de sluitingsdag. Op andere dagen is de keuken open van 12u tot 14u30 en van 19u00 tot 22u20.
Mr. Suisse x Liesse 
Avenue Adolphe Demeur 57
1060 Sint-Gillis
Foto’s: www.ambiance.be