Vandaag bereiden we een traditioneel Pools gerecht, golobki (spreek uit: gowompki), letterlijk vertaald ‘kleine duifjes’. Het zijn geen duifjes die we eten, maar koolrolletjes gevuld met gehakt en rijst in een heerlijke tomatensaus. Smacznego!

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

1 stuk
witte kool
300 g
kalfsgehakt
handvol
peterselie
3 klontje
boter
180 g
rijst
1
ui
1
ei
700 g
tomatenblokjes
takjes
verse tijm
150 ml
groentebouillon
30 g
bloem
teentje
knoflook
2 el
tomatenpuree
10 g
suiker

peper en zout

BEREIDING

Verwarm je oven voor op 175 °C. 
Maak de kolen schoon. Breng een pan gezouten water aan de kook. Kook ze in hun geheel, voor witte kool 25 minuten, voor groene kool 15 minuten. Haal de kool uit het water en laat het geheel uitlekken.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af en laat goed uitlekken.
Maak nu de rest van je vulling. Pel en snipper de ui. Smelt de boter en bak de ui. Voeg het kalfsgehakt toe na een paar minuten en bak tot het goudbruin ziet. Haal van het vuur, voeg de rijst en het ei toe en kruid met peper en zout. Zet de vulling op een droge plek zonder zon.
Haal de koolbladeren uit elkaar en snij de nerven eruit. Spreid de bladeren en verdeel je vulling erin. Maak kleine rolletjes door ze naar binnen te vouwen. Rol van de dikkere naar de dunnere kant.
Verdeel je rolletjes in een grote ovenschaal. Ze mogen elkaar gerust raken. Voeg wat water toe tot de rolletjes half onder- staan, dek af met aluminium. Laat in de oven voor 30 minuten.
Maak ondertussen je saus. Smelt boter in een sauspan. Roer wat bloem erdoor. Voeg nu ook de koude groentebouillon en de rest van de ingrediënten (tomaten en kruiden) toe. Roer met een lepel door de saus. Dek af en laat 20 minuten koken.
Hou je ovenschotel in het oog. Zodra het water 1/4 verdampt is, mag je de saus toevoegen. Laat nog 20 minuten verder garen in de oven, verwijder de aluminiumfolie. Strooi de peterselie erover en serveer.
Smacznego!

Foto: www.ambiance.be