Door de coronamaatregelen neemt de Antwerp Pride dit jaar noodgedwongen een kleinschaligere vorm aan. Geen uitbundige festiviteiten de komende dagen, wel aandacht voor haatmisdrijven. En dat kan Politie Antwerpen alleen maar steunen omdat nog altijd te veel feiten van geweld op basis van afkomst, seksuele geaardheid of religie niet worden gemeld. 

Sinds vandaag, woensdag 5 augustus, verschijnen er in de stad Antwerpen her en der paarse viooltjes van de Britse kunstenaar Paul Harfleet. Deze kleine kunstwerkjes uit zijn the pansy project staan symbool voor haatmisdrijven. Pansy betekent viooltje, maar wordt ook gebruikt als scheldwoord in de betekenis van mietje of nicht. De viooltjes verschijnen dan ook niet toevallig op plaatsen waar holebifoob en transfoob geweld werd gepleegd.  
Ook Politie Antwerpen werkt mee aan deze campagne. Medewerkers van de dienst diversiteit plantten twintig paarse viooltjes op de politietoren aan de Oudaan. Het cijfer twintig verwijst naar de slechts twintig procent van het vermoedelijke totaal aantal haatmisdrijven waarvan aangifte wordt gedaan bij de politie. Door deze campagne moedigen we slachtoffers van holebi- of transfobe misdrijven aan om de stap naar de politie te zetten. 
Podcast 
Ook in een nieuwe podcast van Politie Antwerpen benadrukken we nog eens het belang van een aangifte van een haatmisdrijf. Slachtoffer Tim getuigt over het geweld waarmee hij te maken kreeg, maar ook over de angst om naar de politie te stappen. “Ik zocht de schuld bij mezelf”, zo vertelt Tim in de podcast. Kristof De Busser, diensthoofd diversiteit van Politie Antwerpen en expert Kenneth Mills moedigen slachtoffers nochtans aan om altijd naar de politie te stappen. Je kan de podcast vanaf nu beluisteren op YouTube, Spotify en SoundCloud. 
Corona 
Daarnaast zal Politiezone Antwerpen dit jaar tijdens de Antwerp Pride toezien op een correcte naleving van de coronamaatregelen. Onze bemiddelingsteams zijn elke dag op het terrein aanwezig.   

Foto: www.politieantwerpen.be