Van 27 januari tot 2 februari 2022 is het weer zover. Dan wordt het grootste poëziefeest van de Lage Landen voor de tiende keer gevierd! Dit jaar zet Poëzieweek gedichten rond het thema ‘natuur’ in de kijker en Ramsey Nasr schrijft het Poëziegeschenk.

Ook jij kan poëzie onder de aandacht brengen. Met de actie ‘Weesgedicht zkt Adoptieraam’ roepen Poëziecentrum en enkele Vlaamse bibliotheken op om je raam vrij te maken voor een gedicht, en zo het straatbeeld op te fleuren. Vanaf 20 december 2021 kunnen bewoners van de deelnemende gemeenten een gedicht kiezen op weesgedichten.be 

Poëzieweek is ook het ideale moment om gedichten aan de slag te gaan in de klas. Daarvoor ontwikkelde Iedereen Leest samen met Stichting Lezen Nederland lessuggesties voor het basis en secundair onderwijs. Een handig hulpmiddel om de liefde voor poëzie aan te wakkeren.

Thema: ‘Natuur’
Het voorbije jaar hebben we met zijn allen opnieuw de natuur ontdekt. Niet zozeer de ver-weg-natuur of de hoge-bergen-natuur, maar wel de vergeet-me-nietjes-natuur, de wandel-je-mee-natuur, de hoeveel-vlinders-tel-jij-in-jouw-tuin-natuur, de laten-we-samen-over-een-beekje-springen-natuur. We hebben het avontuur in onze achtertuin herontdekt, de schoonheid van onze beken en bossen, vogels die we gisteren niet hoorden, eekhoorns die we niet meer zagen. We werden weer verliefd op onze vierkante meter tuin, de geraniums op ons balkon.

Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.

Meer info via www.iedereenleest.be