De Poëzieweek loopt van donderdag 25 januari t/m woensdag 31 januari 2018 in Vlaanderen en Nederland. Peter Verhelst scheef het Poëzieweekgeschenk Wat ons had kunnen zijn.

In de boekhandel krijg je tijdens de Poëzieweek bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau.
‘Theater’ is het thema van de komende Poëzieweek en dan kom je al snel uit bij Peter Verhelst, die naast gevierd schrijver ook al jarenlang als regisseur verbonden is aan NTGent.
In Wat ons had kunnen zijn, een kraakheldere en tedere reeks gedichten, duikt Verhelst in onze gezamenlijke, Westerse canon. Vanuit Shakespeare en Beckett zoomt hij uit naar onze eigen leefwereld, die vaak veel theatraler is dan we beseffen. Dit in de geest van Joost van den Vondel: ‘De weereld is een speel toneel. Elck speelt zyn rol en kryght zyn deel.’
Dinsdag 23 januari: Startshow Poëzieweek ‘Wat ons had kunnen zijn’ – Peter Verhelst (Brugge)
Met een feestelijke avond op dinsdag 23 januari openen KAAP en Poëziecentrum samen de Poëzieweek. Peter Verhelst leest voor uit zijn geschenkbundel en gaat in gesprek met Carl De Strycker. Hij brengt Delphine Lecompte mee. Jan Ducheyne brengt Jotie ‘t Hooft tot leven. Mattias De Craene (Nordmann) zorgt voor muziek. Jong Brugs geweld zet poëzie in de kijker. Poëziecentrum is aanwezig met een boekenstand.
KAAP | De Werf, Werfstraat 108, 8000 Brugge // 20.30u
Toegang: € 5 incl. welkomstdrankje & Poëziekrant 1/18
Over Wat ons had kunnen zijn
‘Radicaal, kwetsbaar, lyrisch, donker: de bloedstollende poëzie van Verhelst is als een koortsdroom waaruit je niet wilt ontwaken.’ Alfred Schaffer‘Peter Verhelst is een van de beste dichters op aarde.’ Ellen Deckwitz ‘Uit de poëzie van Verhelst spreekt een roekeloze en complexe drang naar schoonheid.’Charlotte Van den Broeck ‘Ik heb altijd een Verhelst naast mijn bed liggen.’ Anne Vegter
Over Peter Verhelst
Peter Verhelst (Brugge, 1962) debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Nu, dertig jaar later, is hij een gevestigd dichter, romancier en als regisseur verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk vele prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijkprijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn poëzie won hij de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en maar liefst drie keer de Herman de Coninckprijs (voor de bundels Nieuwe sterrenbeelden, Wij, totale vlam en Zing Zing). Voor zijn jeugdliteratuur ontving hij in 2009 de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil 2000 Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal. Zijn laatste poëziebundel is de bloemlezing Koor. Het werk van Peter Verhelst is in veertien talen vertaald.