Op 26 november 2017 is iedereen wetenschapper voor één dag, ook in Plantentuin Meise.

Plantentuin Meise lanceert op de Dag van de Wetenschap het online crowdsourcing platform www.doedat.be. Crowdsourcing is een uitgelezen kans en een typisch 21e eeuwse manier om de banden tussen het publiek en het wetenschappelijk onderzoek aan te halen. Iedereen is die dag welkom in het herbarium om de wetenschappers van de Plantentuin te helpen met het invoeren van labelgegevens van Belgische herbariumspecimens.

Het doel is om op lange termijn een groep van vrijwilligers uit te bouwen die op regelmatige basis helpen bij o.a. het invoeren van labelgegeven om zo de historische collecties van Plantentuin Meise digitaal te ontsluiten

De digitalisering van de collecties gedroogde planten in het herbarium is van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek. Door mee te helpen, kan iedereen zo zijn/haar steentje bijdragen aan de virtuele tegenhanger van het herbarium. De gegevens die op de herbariumetiketten vermeld staan, bevatten een schat aan informatie die de wetenschappers nodig hebben voor hun onderzoek zoals de vindplaats, de kenmerken en de naamgeving van de planten.
Dit is niet alleen belangrijk om de biodiversiteit beter te leren kennen en te beschrijven, maar ook voor klimaatstudies of bijvoorbeeld onderzoek rond invasieve plantensoorten.
Deze gegevens zullen dan samen met het digitale beeld beschikbaar worden gemaakt op het nieuwe virtuele herbarium van Plantentuin Meise.

Het ‘DoeDat’ platform is de kers op de taart van het DOE! project (Digitale ontsluiting Erfgoedcollecties), dat voor Plantentuin Meise op 31 mei 2016 startte met het in gebruik nemen van de digitalisatiestraatdoor Vlaams minister van werk, economie, innovatie en sport, Philippe Muyters. Op een jaar tijd passeerden zo 1.2 miljoen herbariumstukken op deze lopende band.

Verder kunnen geïnteresseerden op de Dag van de Wetenschap in het herbarium, dat normaal niet open is voor het publiek, meer te weten komen over slijmzwammen (een soort reuzenamoebe) en de unieke collectie planten uit Centraal-Afrika. Het publiek krijgt er ook een elektronenmicroscoop aan het werk te zien en kan een kijkje nemen in de donkere kamer (voor fotografie). Daarnaast worden creatievelingen ondergedompeld in de kunst van het botanisch tekenen. En in het het Plantenpaleis, het pas gerenoveerde serrecomplex,

© Plantentuin Meise

 

worden de geheimen ontsluierd van de wondere wereld van de paddenstoel. Het publiek kan ze niet alleen bewonderen, maar ook proeven

 

Plantentuin Meise zal voor bezoekers van de Dag van de Wetenschap gratis toegankelijk zijn.

Plantentuin Meise praktisch:
  • Elke dag open vanaf 9.30 u tot 17 u (winterperiode)
  • 7 €; + 60 jaar en personen met beperkingen: 6 €; ≤
    4 jaar en begeleiders van personen met beperkingen: gratis; 5-18 jaar: 1 €;  studenten: 3,50 €
  • Autosnelweg A 12 Brussel-Antwerpen, afslag 3 “Meise”
    Bus ‘De Lijn’ 250 of 251. Vanaf het Station Brussel-Noord of het metrostation Koning Boudewijn (lijn 6)
  • contact: 02/260 09 70 – info@plantentuinmeise.be  – www.plantentuinmeise.be

 

 

.