Roerbakken is de ideale manier om een maaltijd met veel groenten op tafel te toveren. Wokken doe je kort en krachtig, en met een beetje inspiratie zet je telkens een nieuw gerechtje op tafel. Vandaag bereiden we een pittige wok met rundvlees en rijst. Wok away!

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

olijfolie

sesamzaad

koriander

maïsolie
g
maïzena
40 g
gember
4
lente-uien
100 g
sojascheuten
2 teentjes
look
1
sjalot
3 stuks
wortelen
400 g
rundsvlees
2 el
sojasaus

zwarte sesamzaadjes
2
limoenblaadjes
1 st
grote uien
4
eieren
250 g
volkoren basmatirijst

grof gemalen peper
2 kl
sesamolie
10 cl
honing
1 dl
soja

BEREIDING

Stap 1 
Begin met het rundvlees te marineren. Hiervoor heb je nodig: 400 g rundsvlees (gepelde steak), 1 dl sojasaus, 2 eetlepels honing, sesamolie en grof gemalen zwarte peper. 
Snijd rundvlees in reepjes van ongeveer één cm breed. Doe ze in een kom. 
Voeg de ingrediënten toe voor je marinade. Peper erop los! Giet er sojasaus, sesamolie en een beetje honing over. Kruid naar smaak (je kan hierbij kaneel, steranijs, venkelzaad, kruidnagel en szechuanpeper gebruiken). 
Meng alles samen. Laat het vlees marineren. Maak je werkruimte schoon. 

Stap 2
Maak nu je rijstbereiding met ei en sesam: 250 g basmatirijst, eieren, grote ui,  limoenbladeren, zwarte sesamzaadjes, sojasaus, sesamolie, water en olijfolie.
Versnipper de ui in kleine stukjes. Zet een ruime stoofpot op klein vuur. Schenk een beetje olijfolie in de pot, stoof de stukjes ui glazig. 
Kneus de limoenblaadjes en doe ze in de pot. Roer alles samen. Giet de rijst in de pot, roer en laat korrels stoven. Voeg wat water toe, en laat garen op zacht vuur. Kijk naar de kooktijd op de verpakking.
Breek de eieren in een schaal. Voeg een scheut sojasaus toe en een beetje sesamolie. Giet de eiermengeling over de basmatirijst. Roer tot mengsel. Voeg zwarte sesamzaadjes toe. 

Stap 3
Wok nu je groenten: wortelen, sjalot,  look, sojascheuten, lente-uien, gember, maïzena en maisolie.
Snijd de groenten fijn. Verzamel ze in een schaal. Pel de sjalot. Snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne lange reepjes. Schil de gember. Snij de knol in lucifers en daarna in zeer kleine stukjes. Schil de wortelen en snijd fijn in lucifers. Snij het groene loof van de lente-uitjes in fijne ringen. Pel de look en hak fijn. Plet het tot pulp.

Afwerking
Zet de wok op een groot vuur. Laat de pan voldoende voorverwarmen. 
Los wat maïzena op in een beetje water.
Giet een scheut maisolie in de hete wok en bak daarin de reepjes gemarineerd rundvlees. Voeg achteraf de fijne reepjes wortel toe. Schud de inhoud van de wok en voeg later ook de gember, sjalot en look toe. Schenk er het maiszetmeel bij. Laat de hele inhoud van de wok een paar minuten bakken. 
Voeg ook sojascheuten en lente-ui toe en roer geheel. Deze groenten hebben niet veel tijd nodig. 
Serveer het geheel in eetkommen. Begin met een laagje rijst met sesam, verdeel de groenten en vlees erover. Snipper naar smaak wat korianderblaadjes, en zwart sesamzaad over het gerecht.

TIP VAN DE REDACTIE
Wil je geslaagd wokken, gebruik dan een gloeiend hete pan.

Foto: www.ambiance.be