Toen Pieter Aspe in 2015 voor de allereerste keer de Aspe Award uitreikte, durfde niemand vermoeden welke ijzersterke fundamenten voor een nog te schrijven succesverhaal er toen werden gelegd. Amper een half jaar later had Koen Strobbe, eindlaureaat van die eerste editie, met zijn debuut Kruis en munt onmiddellijk een bestseller beet. En nu, anderhalf jaar later, april 2017, presenteert Aspe NV Blankenberge Blues, de eerste gedeelde pennenvrucht van master of crime Pieter Aspe en ‘zijn’ poulain Koen Strobbe. Een verhaal dat zo sterk in elkaar zit, dat de filmrechten al zijn verkocht nog vóór het boek in de winkels ligt.
Aan de winterse kust smeedt een bont allegaartje van mensen een niet-alledaags complot nadat een van hen een aangespoelde potvis vond. In het dode dier zien ze namelijk een unieke kans om rijk te worden. In de darmen van een potvis zit immers amber, een goedje waarvoor de parfumindustrie veel geld veil heeft. Spijtig detail: een aangespoelde walvis opensnijden is bij wet verboden. De bende kan echter niet aan de lokroep van het grote geld weerstaan en besluit op zoek te gaan naar een koper in het illegale circuit. Langzaam maar zeker komen alle spelers in het verhaal zichzelf tegen en wordt de finale confrontatie met de professionele misdaad onvermijdelijk. Blankenberge blues is een spannend verhaal, doorspekt met milde, soms wat zwarte humor. De roman speelt zich af in een soort twilightzone: de kust zoals maar weinigen ze kennen, wanneer de zomer, de zon en de toeristen verdwenen zijn.
Pieter Aspe (°1953), Vlaanderens meest gelezen misdaadauteur in binnen- en buitenland, debuteerde in 1995 met Het vierkant van de wraak, zijn allereerste ‘Van In’. In 2004 werden de eerste tien thrillers verfilmd in de gelijknamige misdaadreeks Aspe op vtm. Daarna volgden nog negen nieuwe seizoenen. Zijn boeken zijn ondertussen in vele talen vertaald en zijn werk verschijnt ook in Amerika, waar zijn ongewone en sympathieke personages aangenaam gezelschap zijn voor heel wat lezers. Na zelf zowat alle thrillerprijzen in de wacht gesleept te hebben, heeft Pieter Aspe nu zijn eigen prijs voor beginnend schrijftalent: de Aspe Award.
Koen Strobbe, laureaat van de Aspe Award 2015, is wijnbouwer in de Provence en schreef met Kruis en munt zijn allereerste adembenemende thriller.
Manteau; 978 90 223 3350 1; 320 pagina’s; 21,99 euro.
Softcover.