Het sensibilisatieproject ‘SOS Mezen’ van Vogelbescherming Vlaanderen naar de aanwezigheid van pesticiden in gestorven mezenjongen wees uit dat pesticiden overal in Vlaanderen aanwezig zijn, zowel in een landelijke als in een meer verstedelijkte omgeving. In een gelijkaardig onderzoek in Nederland werd aangetoond dat de teruggevonden bestrijdingsmiddelen, die gebruikt worden om honden en katten te behandelen, op mezenjongen aanwezig zijn (zie studie: Koolmezensterfte en buxusmotbestrijding, Pesticidenbelasting bij jonge koolmezen, 4.1.3 Contact: honden- en kattenharen).

Op vraag van onze leden liet Vogelbescherming Vlaanderen drie producten (pindacake, pindakaas en mezenbollen) testen die in haar winkel te koop worden aangeboden. De pindacake (met dezelfde samenstelling als de pindablokken) bleek geen sporen van pesticiden te bevatten. In de pindakaas werden beperkte sporen van het insecticide ‘piperonyl butoxide’, teruggevonden en in de mezenbollen werden minimale restanten van een fungicide ‘tebuconazole’ ontdekt. De concentraties liggen ruim onder de wettelijke norm.

Samen met onze commerciële partner blijven we consequent streven naar vogelvoer dat pesticidevrij is. Er wordt daarbij gewerkt aan een constante monitoring van de ingrediënten waaruit de producten zijn samengesteld. U kunt uw tuinvogels dus blijven verwennen tijdens de koude wintermaanden. Onthoud dat ze anders moeite hebben om het voedsel te vinden dat ze nodig hebben in de natuur vanwege verstedelijking, ontbossing en moderne landbouwtechnieken. Juist in deze koude wintermaanden hoeven ze hierdoor geen tijd en energie te verspillen aan het zoeken naar een geschikte voedselbron.

“Helaas zitten er overal in onze omgeving pesticiden. We zijn gerustgesteld dat er in de pindacakes die wij in onze winkel te koop aanbieden geen pesticiden werden teruggevonden en in de pindakaas en de mezenbollen slechts minimale sporen van één insecticide en één fungicide. Zoals reeds aangegeven in ons sensibilisatieproject ‘SOS Mezen’ hebben onze zangvogels het moeilijk. We zijn dan ook blij met de respons van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om het onderzoek naar de impact van pesticiden verder te laten onderzoeken door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), onze wetenschappelijke partner. We hopen dat ook minister van Landbouw Hilde Crevits en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts een transitie naar een pesticidevrije land- en tuinbouw en een sensibilisatie van de burgers voor pesticidevrije tuinen helpen bewerkstelligen door acties binnen hun beleidsdomein.” Paul Van Daele, directeur Vogelbescherming Vlaanderen vzw.

Het vermoeden bestaat dat tal van producten voor vogelvoer in supermarkten en tuincentra sporen bevatten van pesticiden. We kijken dus met nieuwsgierigheid uit naar de resultaten van de testen die de vereniging Velt laat uitvoeren op mezenbollen van andere verkooppunten. Het lobbywerk van Vogelbescherming Vlaanderen na het SOS Mezen-project heeft er ondertussen toe geleid dat het INBO wetenschappelijk onderzoek zal verrichten naar de aanwezigheid en verspreiding van pesticiden bij mezen en naar de mogelijke impact van pesticiden op broedsels en broedende mezen en op de achteruitgang van zangvogels en andere wilde dieren in Vlaanderen. Ongetwijfeld heeft de aanwezigheid van pesticiden in ons milieu ook een impact op de mens. Niet alleen heeft minister van Omgeving Zuhal Demir aangegeven dit soort onderzoek verder te willen ondersteunen, ook Vogelbescherming bespreekt intussen een aantal onderzoekspistes met het INBO als wetenschappelijke partner.

Foto’s: www.vogelbescherming.be