Marjane Satrapi (1969) is een illustrator, striptekenaar en filmregisseuse ze werd wereldberoemd met haar beeld romancyclus Persepolis die in 2007 door haarzelf werd verfilmd tot een Oscar genomineerde animatiefilm dit in samenwerking met Vincent Paronnaud en werd vertoond op het Filmfestival de Cannes. Ze groeide op in Teheran in een marxistisch gezin ten tijde van de sjah. Na de Islamitische Revolutie van 1979 werd het leven steeds minder veilig voor het gezin, en Marjane werd in 1983 naar een lyceum in Oostenrijk gestuurd. Al vlug werd zij bekend vanwege haar autobiografische strip waarin ze de verschillende periodes van de Iraanse Revolutie beschrijft door de ogen van een klein meisje dat daar opgroeit. Dit werk kreeg gunstige kritieken en werd een commercieel succes. Marjane Satrapi woont tegenwoordig in Frankrijk en schrijft haar boeken in het frans. De vier delen van Persepolis zijn in het Nederlands vertaald en zowel als afzonderlijke titels als in één band uitgegeven.

 

Alle vier delen van de oorspronkelijke beeldroman cyclus zijn in deze editie bijeengebracht.

Een Iraans tienermeisje komt in opstand tegen het fundamentalisme in deze autobiografische klassieker van de bekroonde striptekenaar Marjane Satrapi.

De Islamitische Revolutie in Iran en alles wat daarop volgt wordt aan de hand van haar eigen verleden met zowel humor als ernst verteld in iconische zwart wittekeningen en in een aanstekelijke, onvergetelijke stem

Auteur, illustratie: Marjane Satrapi

ISBN: 9789025473716

Prijs: €20,00

Uitgever: Atlas contact, VBK uitgevers Belgie