De 19-jarige Jana Jansen (Balen) van het 7eBanketbakkerij en Chocoladebewerking (Kogeka Geel) is de eerste Belgisch Junior Kampioen ‘ijs bereiden’ geworden. Ze schreef woensdag tijdens Horeca Expo in Gent de vuurdoop van de Junior Gelato Festival Challenge op haar naam met natuurlijk een eigen creatie; het ‘Pecan Caramel’-ijsje. Zilver en brons gingen respectievelijk naar Coovi Anderlecht en de Hotelschool Gent.

Na het Belgisch kampioenschap voor de professionelen mochten dus woensdag studenten uit heel het land hun geluk beproeven in Gent. Het was de eerste keer dat organisator Carpigiani Ambachtelijk Benelux de Junior Gelato Festival Challenge organiseerde. Jana Jansen – de enige deelneemster van Kogeka uit Geel – gaf 20 andere deelnemers het nakijken. De jury zwichtte massaal voor haar ‘Pecan Caramel’-ijs, dat zo met de titel van lekkerste JUNIOR-ijsje van België terug naar de Antwerpse Kempen kon afreizen.

“Ik heb toch behoorlijk wat moeten oefenen. Want dit is niet de manier van ijs bereiden zoals we dat tot nu toe hebben geleerd op school. Ik wist op voorhand niet goed waar ik me aan moest verwachten. En als ik hier dan al die mooie creaties zag, werd het helemaal spannend.” Maar de vakjury verkoos duidelijk het ijs van Jana boven alle andere kandidaten. “Wat ben ik ontzettend blij met deze Belgische titel”, aldus nog Jana Jansen. “Eerlijk: ik vond mijn smakencombinatie van pecannoten en gezouten karamel met de versiering van chocoladen bollen ‘on top’ ook wel heel geslaagd. Al blijft mijn lievelingsijs toch stiekem banaan. Of een ijssalon mijn ambitie voor de toekomst kan zijn? Na deze overwinning misschien wel. Maar dan liefst gecombineerd met nog iets anders van patisserie.”

De top 3 van het Belgisch JUNIOR Kampioenschap 2019:
1. Jana Jansen, Kogeka Geel, ‘Pecan Caramel’
2. Xena Van Houtven, Coloma Mechelen, ‘Yoghurt Blueberries’
3. Giuliano Boordonaro & Nissrine Mezian, ‘Watermelon & Rosemary’

Info: challenge.carpigiani.com of carpigianibenelux.com

Foto’s: Holy2