Laatstejaarsingenieurs zijn bijzonder gegeerd op de arbeidsmarkt. Velen hebben hun contract al op zak lang voordat ze zijn afgestudeerd. Toch zijn enkele hordes niet helemaal uitgesloten. Het is voor starters op de arbeidsmarkt niet altijd eenvoudig voor een job te kiezen die bij hen past, ze missen wel eens de juiste ‘industry readiness’ of net die ‘soft skills’ die ze op hun eerste werkplek nodig hebben. Daarom slaan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen en Randstad Young Talents de handen in elkaar.
Randstad Young Talents ontstond in 2012 in cocreatie met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Sindsdien kent deze unieke aanpak een enorme groei en zijn er maar liefst 22 partnerships afgesloten met verscheidene onderwijsinstellingen, waaronder nu ook de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van UAntwerpen. “Randstad Young Talents wil derde bachelor- en masterstudenten individueel coachen bij hun eerste stappen in de richting van de arbeidsmarkt”, zegt senior consultant Anja Mentens van Randstad. “Door wekelijks aanwezig te zijn op de campus bieden we hen één-op-één loopbaanbegeleiding aan, met onder meer cv-opmaak en het voorbereidenvan een sollicitatiegesprek. Het gaat er in deze coaching ook om de studenten wegwijs te maken op de arbeidsmarkt, zodat ze zélf kunnen kiezen voor de juiste sector of het juiste bedrijf. Dat is zeker niet evident. Randstad wil jongeren een vliegende start bieden overeenkomstig hun persoonlijkheid en competenties.”
Ook biedt Randstad Young Talents studierelevante bijbanen aan, studentenjobs in lijn met hun studies. “Wat is er sterker dan een masterstudent effectief een inhoudelijke uitdaging aan te bieden als bedrijf? Voor jongeren de ideale omgeving om hun ambities af te toetsen en de opgedane theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Voor bedrijven is het uiteraard een mooie vorm van branding én proactieve manier van aanwerven. 87% kiest immers voor dezelfde werkgever voor een volgende tewerkstelling”, aldus Greet Van Melkebeke, senior business manager Randstad.
Bram, masterstudent industriële wetenschappen elektromechanica, getuigt: “Ik kreeg de kans mee te werken aan het P&I updateproject bij een bedrijf in de haven van Antwerpen. Ik inspecteerde het tankpark, bracht wijzigingen aan op technische tekeningen en deed de verdere administratieve opvolging. Een super ervaring!”
Mooie aanvulling
Dat de studenten enthousiast zijn, spreekt ook uit de cijfers: inmiddels werden er meer dan 50 studierelevante bijbanen gecreëerd voor deze groep technische studenten. Voor de faculteit past de samenwerking met Randstad Young Talents in de facultaire visie op studentenbegeleiding. Decaan Walter Sevenhans: “We hechten er veel belang aan onze studenten van begin tot eind goed te begeleiden en zien dat graag breed, van vóór de start van hun studie tot en met de uitstroom naar de arbeidsmarkt. De studierelevante bijbanen van Randstad Young Talents vullen het facultaire traject mooi aan. Bovendien is het een extra gelegenheid om onze banden met de bedrijven nog nauwer aan te halen. Absoluut een win-win dus.”
Greet van Melkebeke: “Dat jonge ingenieurs relatief snel een goede job vinden, staat buiten kijf: er is een hoge nood aan technisch en technologisch hooggeschoolden. Juist daarom hebben niet alleen jonge starters, maar ook de bedrijven die hen aanwerven, er baat bij dat ze snel tot de juiste match komen. Goed begonnen is in dit geval voor beide partijen beslist gewonnen. Wij vinden het dan ook bijzonder sterk dat de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van UAntwerpen zorg draagt voor het kwalitatieve aspect van de eerste tewerkstelling en niet alleen maar tevreden is met het feit dat hun studenten vlot een job vinden.”