We breiden onze kersttradities graag uit, ook al komen die nieuwe tradities uit andere culturen. Wist je dat er bij de Italianen altijd minstens één doos panettone onder de kerstboom staat? Zo’n heerlijk gebakje is hét cadeau bij uitstek tijdens de feestdagen, en wij snappen waarom. Een zachte, zoete cake gevuld met gedroogd fruit? We love. En als we het doen, doen we het goed. De panettone komt deze Kerst niet uit een doos, wel uit jouw oven. Buon Natale! 

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

500 g
bloem
60 g
kristalsuiker
30 g
gist
175 ml
melk
1
ei
1
eigeel
60 g
echte boter
1 tl
bakpoeder
50 g
gekonfijt fruit
50 g
rozijnen
25 g
gekonfijte sinaasappel

amandelschilfers

snufje zout

bloemsuiker

BEREIDING

Verwarm de oven alvast voor op 180°C. Zeef de bloem in een grote mengkom. Giet de melk in een klein kommetje en warm deze op totdat het lauw is. Los de gist op in de lauwe melk en giet dit voorzichtig bij de bloem. Voeg hier vervolgens ook de suiker, het snufje zout, het ei, de boter en de bakpoeder aan toe. Meng goed met de handen of met een elektrische mixer met deeghaken. Kneed net zolang door totdat het deeg niet meer plakt. Verwerk al het gedroogde fruit tot slot door het deeg heen. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat voor zo’n 2 uur rijzen op een warme plek. 

Haal het deeg uit de kom en rol tot een grote bol. Bekleed een hoge, ronde bakvorm met wat bakpapier en leg de deegbol hier in. Besmeer de bovenkant met wat eigeel en strooi er wat amandelschilfers over heen. Laat nogmaals rijzen voor zo’n halfuur. Plaats de bakvorm in de oven en laat voor zo’n 45 minuten bakken op 180°C. Haal uit de oven, laat afkoelen in de bakvorm en bestrooi tot slot met wat poedersuiker. 

Foto: www.ambiance.be