Onze liefde voor olijfolie, knoflook, ansjovis en verse kruiden zorgt standaard voor talloze heerlijke gerechten. Het is de smaak van West-Italië, Zuid-Frankrijk en Oost-Spanje. Kortom: de smaak van de mediterrane keuken. In het kookboek ‘Mediterraneo’ gaat het culinaire duo Maxence Sys en Laurent Willems aan de slag met tachtig toegankelijke feelgoodgerechten waaronder deze Pan con Tomate, het perfecte voorgerechtje. Mediterraneo – Maxence Sys en Laurent Willems  

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

Fijngesneden
jamon iberico de bellota
1
ciabatta
6
tomaten
20 g
olijfolie
1/3
knoflook, geperst
Fijngesneden
bieslook
enkele blaadjes
basilicum

peper

zout

BEREIDING

Gril de sneetjes Frans brood of ciabatta in de oven. Pas op dat ze niet aanbranden, dit kan snel gaan. Rasp de tomaten in een (box)rasp op de grofste stand en vang alles op in een kom. Zeef de geraspte tomaten en laat het vocht eruit lekken. 
Voeg voor 350 g geraspte en uitgelekte tomaten 20 g olijfolie, een snufje peper, 3 g zout en 1/3 knoflookteen toe. Schep de tomaatcompote op de toasten. 
Serveer de rest van de tomaat en de toast apart. Werk af met bieslook en basilicum.

Foto: www.ambiance.be