Dinsdagmorgen, Railway Dugouts Burial Ground CWGC-begraafplaats 2 km ten zuidoosten van Ieper – Met 2048 zerken, mooi aangelegde perken en goed bereikbaar is dit een vlot bezochte site. In het groene “visitors book” van The CWGC zien we dat de laatste Britse bezoeker die iets in het boek schreef hier was op 14 maart. Het wegblijven van Britten en andere inwoners van de Commonwealth en heel wat andere factoren zijn een reden tot bezorgdheid bij Westtoer.

De verzamelde West-Vlaamse logiessectoren trekken aan de alarmbel en die dinsdagmorgen was er na crisisoverleg een persconferentie in Ieper in Hotel Albion met als sprekers: Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde provincie West-Vlaanderen en voorzitter Westtoer samen met Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer.

De bezorgdheid is groot, vooral naar de winter toe. Mede dankzij de campagne “Vlaanderen Vakantieland”, geïntroduceerd midden juni, waren de cijfers voor het begin van de zomer relatief goed. Augustus zag echter een terugloop, vooral in het Brugse, waar de bezetting van de hotels naar 30% ging. Het toenemende aantal besmettingen, restricties door omliggende landen tot zelfs de rellen in Blankenberge hadden een nefaste invloed. De prognoses naar hotelbezetting voor het najaar zijn ronduit slecht en dat zelfs tegen verlaagde kamerprijzen. Met een bang hart wordt ook uitgekeken naar de 102de verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog in november.

De problemen doen zich niet alleen voor in de hotels. Toeristisch kamperen staat ook onder druk. Investeren is quasi onmogelijk.

Grote vakantiewoningen bleven ook leeg staan. Onduidelijkheid en verwarring was hier troef. Veel boekingen werden geannuleerd of men werkte met verlies door groepen te aanvaarden tot 10 personen. Westtoer dringt er samen met “Logeren in Vlaanderen” op aan om de volledige capaciteit in de grotere vakantiewoningen toe te laten.

Ook de beslissing van Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts, om alle extra muros activiteiten van scholen op te schorten komt zwaar aan. Vakoverschrijdende uitstappen vallen weg en dit heeft zware gevolgen voor diverse West-Vlaamse jeugdverblijfcentra (denk maar bv. aan ‘Peace Village’ Mesen). Westtoer ondersteunt dan ook de vraag van deze sector om meerdaagse schooluitstappen opnieuw toe te staan vanaf 1 januari 2021.

Westtoer wil een sterke ondersteuning van de toeristische sector. Wat kan in sectoren zoals cultuur en sport moet ook mogelijk zijn voor het toerisme. Zo niet dreigen minstens een kwart van de ongeveer 40.000 jobs in het toerisme in West-Vlaanderen te verdwijnen.

Voor de hotelsector vraagt men duidelijke maatregelen:

*kwijtschelding van verschuldigde betalingen aan RSZ

*eindejaarspremie en vakantiegeld niet ten laste van de ondernemer

*het stelsel van tijdelijke werkloosheid naar aanleiding van Covid-19 verlengen tot een stuk in 2021.

Ook is er in alle sectoren een grote vraag naar promotie, dit samen met de andere provincies, de kunststeden, Toerisme Vlaanderen en Logeren in Vlaanderen, niet alleen een focus op de Vlaming zelf, maar ook op de bezoekers uit de buurlanden. Westtoer pleit er alvast voor om een sterke campagne in Nederland voor te bereiden. Nederlanders houden van Vlaanderen, waarderen onze gastronomie, onze bieren en het zijn fervente fietsers.

Tot slot moet men zeker vooral via digitale marketing en social media de unieke band met het Verenigd Koninkrijk en andere Commonwealthlanden onderhouden om te hopen op een massale terugkeer van WOI-toeristen in 2021.

Texten foto’s: A. Charrin