Twee van de grootste wijndomeinen van België, Ruffus, Vignoble des Agaises en Domaine Chant d’Éole, situeren zich in Wallonië. Beiden hebben meer dan dertig hectare aan wijngaarden en opvallend, de twee domeinen produceren uitsluitend mousserende wijn.

In 2002 werd de wijngaard opgericht in Haulchin (grondgebied Estinnes), in de buurt van Binche, op een plaats die de naam «Les Agaises» draagt. Hij ligt op een kalkrijke helling die zuidelijkgeoriënteerd is. De wijngaard is het resultaat van een partnerschap tussen een wijnhandelaar (Raymond Leroy), een landbouwer (Etienne Delbeke), een wijnbouwer uit Champagne (Thierry Gobillard) en twee ondernemers (Michel Wanty en Joël Hugé). Met 285.000 wijnstokken, chardonnay, pinot noir en pinot meunier, verdeeld over 28,5 hectare. De cuvée Ruffus, vele malen bekroond over heel de wereld, wordt er op de traditionele methode (2de gisting op fles) gemaakt.

 

De wijngaard ontleent zijn naam aan de ‘lieu dit’ les Agaises, lokaal ook gekend alsles Terres Blanches. Het terroir is rijk aan kalk en kalksteen en zou zijn oorsprong kennen aan een warm meer miljoenen jaren geleden.  Dit warm meer maakt deel uit van het ‘Bassin de Mons’ wat een verlengde is van het ‘Bassin Parisien’.

De witte poreuze stenen slagen water en warmte op overdag en geven dat af ‘s nachts wat optimaal is voor de wijngaard.

Raymond Leroy: vertegenwoordigt de vierde generatie van een wijnhandelaarsfamilie en is afgestudeerd als oenoloog bij de École Nationale Supérieure Agronomique in Montpellier. Toen hij in ons landje aan zijn wijnavontuur begon, stootte hij op heel wat scepticisme. Maar daardoor liet hij zich allerminst ontmoedigen…

In 2002 ging Leroy aan de slag, want hij geloofde rotsvast in de mogelijkheden ervan. In de champagnestreek is namelijk dezelfde soort grond te vinden!

Met de hulp van zijn zonen Arnaud en John – en onder het waakzame oog van Thierry Gobillard, een specialist in de wijnbouwmethoden van de champagnestreek – oogst Raymond zijn druiven met de hand.

Over het oogstgebeuren en de technische fiche van Seigneur Ruffus en tegenhanger Brut Sauvage:

BUBBELS MET MILLÉSIME, MAAR ZONDER TITEL

De oogst op de wijngaard is steeds beperkt en daarom worden alle druiven van het oogstjaar verwerkt tot wijn. Raymond Leroy koopt geen druiven van andere domeinen bij.

Deze Belgische bubbels zijn dus steeds millésimes, zelfs al dragen ze die titel niet officieel. Het pronkstuk van deze wijngaard is Seigneur Ruffus, een brut blanc de blancs met een licht geroosterd aroma en subtiele toetsen van appel en citrusvruchten. In de mond is deze schuimwijn van 100% chardonnay heerlijk vet met een aangenaam volume (alcoholgehalte).

 

Zijn niet-gedoseerde tegenhanger (‘brut sauvage’) spreekt de meer ervaren liefhebbers aan omdat deze wijn geen toegevoegde suikers bevat. De wijn heeft een krachtiger karakter.

Een aanrader is de brut rosé die wordt verkregen door pinot noir en pinot meunier te macereren. Deze wijn is natuurlijk fruitiger dan zijn twee grote broers!

In een van mijn vele proeverijen mocht ik de  cuvée Ruffus degusteren. Mijn bijgehouden persoonlijke proefnotities geven mij volgende kenmerken:

“een geelgouden schijn met fijne pareling in het glas. Een fijne neus van getoast brood, groene appeltjes en wit fruit. Een elegante fruitigheid in de mond (overwegend gele en witte vruchten) aangevuld door de frisse mineraliteit die zo typerend is voor deze wijn. De mineraliteit komt voor uit de krijt- en kalksteen die hier in het terroir terug te vinden is, iets wat zelden voorkomt in België! De schuimwijn is van 100% chardonnay, daarom « blanc de blancs » genoemd. De ietwat drogere wijn ondergaat gedurende 12 maanden een tweede gisting in de fles, waardoor de aromatische intensiteit ontwikkelt.”

Laat ons chauvinistisch zijn met volgende slogans:

  • De traditionele champagnemethode bij Ruffus: opdracht geslaagd !
  • Seigneur Ruffus, een fles die zich laat begeren!
  • Zo lekker als champagne!

Overtuig je en proef!

Wil je een dichtbijvakantie of -weekendjeweg in de wijngaard kies dan voor Wallonië.

Bronnen:

https://www.ruffus.be

https://www.vindeliege.be

Belgian Wines, periodiek Wijnkennis, importeur bogavino.be, persoonlijke notities.

Georges De Smaele, wijnrecensent.

maart 2023.