Naar aanleiding van  Europadag, die samenvalt met het 60-jarig bestaan van het Verdrag van Rome, openden op zaterdag 6 mei de Europese instellingen hun deuren voor het grote publiek. Zo’n 25.000 bezoekers trokken naar de Europese wijk. Dat zijn er maar liefst 7000 meer dan afgelopen jaar.
In de schijnwerpers
Eén van de blikvangers was de opening van het Huis van de Europese geschiedenis, dat 3000 bezoekers over de vloer kreeg. Het historische en gerenoveerde Eastmangebouw bevindt zich in het Leopoldpark, op een boogscheut van het Europees Parlement. Het nieuwe museum biedt de bezoekers een overzicht van de Europese geschiedenis, en wil het publiek aanzetten om na te denken over de gedeelde geschiedenis en toekomst van ons continent. In het Europees Parlement gaven gidsen rondleidingen in de plenaire zaal. Verder stonden publieke debatten op het programma rond verschillende thema’s: ‘de media en onderwijs in het ‘post-truth tijdperk’ in het bijzijn van Philippe Lamberts (Ecolo, Groenen/EVA) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang/ENF), ‘moederschapsverlof’ met onder meer Marie Arena (PS, S&D) en ‘een gratis Interrail-pas voor 18-jarigen’, in het bijzijn van Anneleen Van Bossuyt (N-VA, ECR). Ook de gebouwen van de Raad waren open voor het grote publiek. Bezoekers kregen een rondleiding in het Europagebouw, de nieuwe zetel van de Europese Raad. Elke lidstaat bood plaatselijke culturele en culinaire specialiteiten aan de bezoekers.

Bij de Europese Commissie stonden zo’n 30 standen, die op een ludieke en interactieve manier het gemeenschappelijk Europees beleid voorstelden, met de klemtoon op de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome, het Witboek over de toekomst van Europa, het Europees Solidariteitskorps, en de 30ste verjaardag van het Erasmusprogramma. Voor het Berlaymontgebouw, op het Schumanplein, vond de 5de editie van het broodfeest plaats. De bezoekers konden er proeven van broodspecialiteiten uit de Europese lidstaten. ‘Wat heeft de EU bereikt in de zestig jaar sinds het Verdrag van Rome?’, ‘Wat kan er beter?’, ‘Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee de Unie wordt geconfronteerd?’; het zijn vragen waarover de leden van de Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in debat gingen met hun bezoekers. De EESC informeerde daarnaast de burgers over het economische en sociale beleid, duurzame ontwikkeling, hernieuwbare energie, enz.
Het Comité van de Regio’s gaf informatiesessies over de rol van de instelling. Het publiek kon er ook genieten van regionale producten uit alle uithoeken van de EU op het festival ‘Trots op mijn regio/mijn stad’. De Europese Dienst voor extern optreden stelde ook haar activiteiten voor, met name op het gebied van missies en operaties rond gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid.
Activiteiten van het Informatiebureau van het Europees Parlement in België
Het Informatiebureau droeg haar steentje bij met animatie in het oude Luxemburgstation, dat vandaag de dag bekend staat als ‘Station Europe’. De bezoekers konden er deelnemen aan een quiz over de Belgische Europarlementsleden en een virtuele fietstocht door Belgische steden waarbij Europese sterren konden verzameld worden, die op het einde een prijs opleverden. Ook kon men een foto nemen in 35 steden en Europese hoofdsteden, en die als souvenir mee naar huis nemen. Verder verwelkomde het Informatiebureau acht groepen van Europa Direct, het netwerk van regionale EU-informatiepunten in België. Zo’n 500 personen konden zo ontdekken wat het Europees Parlement doet voor de burgers.