De Kiekeboes, een typisch Vlaamse strip over een normaal gezin dat ongewild avonturen beleeft. Het recept van schrijver Merho: humor door woordspelingen en misverstanden, avontuur, filmreferenties, en een vleugje erotiek. En dan krijg je een der populairste stripreeksen in Vlaanderen. Begonnen als Kiekeboe in 1977,  in de krant kwam er in 1979 het eerste album uit. Met  Album 125 in 2010 kreeg de strip een volledige facelift met ook een nieuwe naam: De Kiekeboes. Ondertussen zijn we 2022 en vieren we 45 jaar Kiekeboe-De Kiekeboes. Dit jaar zagen we album 161 verschijnen.

Op stap met de Kiekeboes en Kempens Landschap is een van de manieren om de 45 jaar te vieren. Hierbij komt dat ook KempensLandschap dit jaar 25 kaarsjes uitblaast. Samen met Standaard Uitgeverij, A World of Fun en de gemeente Wuustwezel werd er een familiewandeling uitgewerkt met een exclusief Kiekeboes-verhaal.

A World of Fun is hiermee niet aan zijn proefstuk. Samen met Merho werd er al een dergelijke wandeling gestart te Beernem en ook in Eeklo is men bezig met zulk project.

Het is zoals Wuustwezels burgemeester Dieter Wouters mooi plastisch verkondigde, gewoon wandelen met kinderen  in een bos is geen sinecure. Hoe hou je ze in godsnaam bezig? Bomen tellen, spurtjes leggen tot elke tiende boom, zwammen zoeken? Vlug ben je uitgeteld. Daarom is deze 2,5 km ideaal  voor een breed publiek. De wandeltocht is een zoektocht op het Kloosterdomein Franciscanessen te Wuustwezel. Speciaal voor de wandeling schreef Merho een exclusief Kiekeboes verhaal. Er staan 21 wedstrijdborden  verspreid over het domein. Via de uitgestippelde route ontrafelen de deelnemers aan de wandeling het mysterie van dit verhaal. Je ontdekt ook via verschillende tips het natuurdomein van de Franciscanessen. Je komt door een gevarieerd landschap  van dreven, weilanden en bossen en je stuit onder meer op religieuze beelden, grotten en een mooie vijver die helemaal in ere is hersteld. Wil je even uitrusten gebruik zeker de prachtige in hout gesneden banken van Kempisch Landschap.

Voor de zoektocht geen nood, je moet geen fervente kenner zijn van alle Kiekeboes verhalen. Geen referenties naar allerlei figuren die de familie Kiekeboe ooit heeft ontmoet zoals Déde la Canaille, of Timothea Triangl. Sommige familieleden of buren worden wel nog extra voorgesteld. De antwoorden op de vragen kan je op het parcours vinden.

Praktisch:

De wandelzoektocht gaat door tot maart 2023.

Het wedstrijdformulier kan men bekomen te Wuustwezel op de bibliotheek en in het Sociaal Huis.

Je kan het ook downloaden:

www.kempenslandschap.be/nl/evenementen/speur-mee-met-de-kiekeboes-in-wuustwezel

Bij 20 van de 21 borden op het domein moet men een letter of cijfer invullen bij het respectievelijke cijfer op het deelnameformulier. Met de letters kan men een slogan vormen. Maximum een formulier per deelnemer. Steek je antwoord in de brievenbus aan de start/aankomst plaats voor 15 maart 2023. Uit de correcte antwoorden worden mooie prijzen verloot.

Voor het klooster is er genoeg parking.

En voor de echte fans: vanaf 23 november ligt album 162 in de winkel onder de naam: Kind van de rekening.

Tekst en foto’s: A. Charrin