De actuele situatie zorgt ervoor dat in 2021 nog maar weinig dingen zekerheid bieden. Talloze evenementen worden opgeschort of georganiseerd onder voorbehoud, en dat is in Frankrijk niet anders. Daarom kijken wij dit jaar uit naar de evenementen die de natuur voor ons organiseert. Ieder seizoen voltrekt ergens in Frankrijk zich wel een natuurlijk schouwspel. Een exhibitie die ons toelaat om voor even onder het juk van het virus uit te komen en op een veilige manier de wondere wereld rondom ons te ontdekken. In 2021 ligt de focus meer dan ooit op de relatie tussen mens en natuur en daarom lijsten wij enkele things-to-do op die op een veilige manier, in je eigen bubbel te beleven zijn.  ​

1. 1. Magische kustlijnen in Bretagne
2. 2. Kunst en licht in Nouvelle-Aquitaine
3. 3. Schilderachtige taferelen in Antibes
4. 4. De mirabellier in bloei in Lorraine
5. 5. Roadtrippen in Dordogne 
6. 6. Druiven oogsten in Auvergne-Rhône-Alpes
7. 7. Nazomeren in het Bos van Tronçais in Allier

1. De magie van de Bretoense kust
De kust van Bretagne biedt gelukkig een houvast in deze onzekerheid en staat steeds garant voor spektakel. Als het niet de zeldzame diersoorten zijn – denk maar aan de tuimelaars, reuzenhaaien, schattige zeehonden of nog schattigere papegaaiduikers –, dan is het wel het springtij dat voor de nodige magie zorgt. Hoog- of laagtij is er namelijk een wereld van verschil, en die wereld verandert iedere zes uur. Vanop verschillende plaatsen langs de Bretoense kust heb je een prachtig uitzicht op het opkomende of terugtrekkende water, dat in zijn beweging soms hele eilanden opslorpt of weer uitspuwt. Zoek vooraf op waar je het beste zicht hebt en houd zeker rekening met de veiligheidsvoorschriften!

2. Kunst- en lichtspektakel in Rochefort, Nouvelle-Aquitaine
De Corderie de l’Arsenal in Rochefort vormt dit jaar het decor voor een spectaculair geluid- en lichtfestival in openlucht, Océana Lumina. Een combinatie van verlichting, soundscapes, muziek, video en special effects zorgt voor een totale onderdompeling in het verhaal en biedt een nieuwe manier om de prachtige omgeving van het gebouw te verkennen. Het eindresultaat is een knap samenspel van poëzie, technologie en geluid dat enkel in de duisternis van de late avond of nacht volledig tot zijn recht komt. Ideaal om met het hele gezin te bezoeken!

3. Antibes Juan-les-Pins: een toevluchtsoord voor slechtweervluchtelingen
Wie in de lente de aprilse grillen wil ontlopen en een zachter klimaat wil opzoeken, kan terecht in Antibes. Deze parel aan de Côte d’Azur staat niet alleen garant voor luxueuze villa’s en uitgestrekte domeinen, maar evenzeer voor een goed bewaarde natuur langs de rotsachtige kust. In de lente beginnen veel planten te kiemen, en met behulp van een gids kom je tijdens de Sentier de Tirepoil alles te weten over de lokale beschermde soorten zoals lamsoor, zilverkruiskruid en witte struikwondklaver.
Ook in de winter is de Cap d’Antibes een toevluchtsoord voor al wie een streepje zon opzoekt en dat is al enkele eeuwen zo. Een groot aantal schilders kwam in de wintermaanden het zachte klimaat van Antibes opzoeken, dat een knap contrast geeft met de besneeuwde bergen in de verte. Op de Route des Peintres ga je dan ook naar de originele plaatsen van waaruit onder meer Picasso en Monet hun blik op Antibes op het canvas vereeuwigden.

4. De mirabel als regionaal symbool van Lorraine
Daar is de lente, daar is de zon en in Lorraine is daar dan ook de mirabellier. In april bloeien namelijk de bloemknoppen van de mirabellier open, de boom die inmiddels uitgegroeid is tot een symbool van de regio. Aan de takken van de mirabellier groeien prachtige witte bloemen en na verloop van tijd komt ook haar gele vrucht tevoorschijn. De mirabel – bij ons ook wel bekend als de gele pruim – komt nergens ter wereld meer voor dan in Lorraine en kreeg inmiddels een IGP: een Indication Géographique Protégée. De vrucht wordt verwerkt in allerlei producten: zeep, siroop, taart, tartaar, snoep, likeur … Het behoeft dus geen uitgebreid betoog dat de mirabel een onmiskenbaar deel uitmaakt van Lorraine, én dat ze onder het motto ‘het oog wil ook wat’ zeker niets tekortkomt.

5. Doorkruis de Dordognevallei met een omgebouwd busje
Geen Route 66, wel de glooiende wegen van de Dordognevallei om te ontdekken met een Volkswagenbusje of camper van. De ideale manier om op een coronaveilige manier de prachtige landschappen van de Périgord te ontdekken. Deze manier van reizen biedt je alle vrijheid en wanneer de nacht valt, tover je de auto om tot een comfortabele slaapplaats. Word wakker in een wijngaard van Bergerac of aan de rand van Brantome, ook wel het Groene Venetië genoemd, en je dag kan al niet meer stuk. In de regio staan verschillende organisaties klaar om je de perfecte kampeerwagen aan te bieden, gaande van een moderne caravan tot een vintage Volkswagenbusje of andere oldtimers.

6. Transformeer jezelf tot wijnboer in Auvergne-Rhône-Alpes
Over het hele land duiden wijnboeren de periode augustus-september met stip aan in de agenda, want dan zijn de druiven rijp om geoogst te worden. Dat is in de regio Auvergne-Rhône-Alpes niet anders, waar onder meer de befaamde wijnen van Côtes-du-Rhône en Beaujolais geproduceerd worden. Wie de wijnboer in zich wil bovenhalen, kan in het zuiden van de Ardèche enkele wijntelers helpen met de oogst en productie. Aan wijn geen gebrek in deze regio, want ook de bergliefhebbers die op tijd en stond een glaasje lusten komen hier aan hun trekken. In de lente van 2021 lanceert Savoie Mont Blanc namelijk de Route des Vignobles Alpins, een tocht die je doorheen de bergen langs de mooiste wijngaarden van de Franse Alpen voert.

7. Nazomeren in het Fôret de Tronçais in Allier
Wie rond de periode eind september – begin oktober het bos van Tronçais bezoekt, is wellicht al enkele keren geschrokken van een akelig gebrul dat bij het vallen van de avond uit de bossen weerklinkt. Het geluid is het onderwerp geweest van vele mythes over huiveringwekkende wezens in de donkerste krochten van het bos, maar niets bleek minder waar. De aankondiging van de herfst betekent namelijk de ingang van het paarseizoen voor de koning van het bos: het edelhert. Deze angstaanjagende schreeuw, beter bekend als ‘burlen’, is een manier van de mannetjesherten om de vrouwtjes te verleiden en de mannelijke tegenstanders af te schrikken. Niet zelden komt het tot een confrontatie waarbij het indrukwekkende gewei het voornaamste wapen vormt. Organisatie Cap Tronçais neemt je mee naar de juiste plaatsen in het gigantische, eeuwenoude bos om deze verleidingsdans van dichtbij mee te maken. Los van dit paarseizoen van de herten is het bos van Tronçais een plaats waar je ooit geweest moet zijn. De eeuwenoude majestueuze eiken ademen geschiedenis en mysterie. Het bos kreeg dan ook het label van Fôret d’exception® toegekend.
De sanitaire situatie verandert snel. We raden je dan ook aan om regelmatig de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

Foto’s: Patrice Nin, Nicolas Job, Océana Lumina, MBA de Bordeaux/photo de Lysiane Gauthier, Bertrand Jamot/ARTGE Destination Lorraine, Car Vintage/Dordogne-Périgord Tourisme, P. Muradian/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme, Diana Parkhouse/Unsplash & www.francenews.be