‘Iedereen heeft twee vaderlanden, het zijne en Frankrijk’, placht men te zeggen. En nog steeds is La douce France een trekpleister voor ontelbare bezoekers en voor expats die er van hun pensioen komen genieten. Merkwaardig genoeg zijn de Fransen zelf ten prooi aan een gevoel van rien ne va plus, ondanks de vele troeven van hun land. Frankrijk heeft hervormingen nodig, maar pogingen daartoe worden prompt gesaboteerd. Het land van de Revolutie komt nu op straat om alles bij het oude te houden; de Fransen zijn tegelijk opstandig en conservatief.
Mia Doornaert peilt naar de diepere oorzaken van de malaise in een land met een zo glorieus verleden en een nog steeds benijdenswaardig heden. Ze houdt van Frankrijk, ze heeft er gewoond en gewerkt. Haar meeslepende verhaal – van de monarchie tot de Revolutie, van Charles de Gaulle tot François Hollande, van de belle époque tot het einde van de exception française – doorweeft ze met eigen ervaringen en ontmoetingen. Hoe dicht we in Europa ook bij elkaar wonen, elke natie is anders, want ze is de vrucht van een verschillend verhaal van gedeelde dromen, passies en herinneringen. Het verhaal van Frankrijk, verteld in De ontredderde republiek, is rijk en onstuimig.
Mia Doornaert (1945) is krantencolumniste en onafhankelijk expert buitenlandse politiek, met een bijzondere belangstelling voor Frankrijk. Ze neemt regelmatig deel aan het publieke debat over binnen- en buitenlandse kwesties. Ze was 38 jaar buitenlandjournaliste van De Standaard, waarvan ze 5 jaar doorbracht als vaste correspondente in Parijs. Van 2009 tot 2011 was ze speech writer en lid van de diplomatieke cel van premier Yves Leterme. Ze is de auteur en co-auteur van verscheidene boeken.
‘Mia Doornaert heeft met dit boek een juweel afgegeven. Zij beschrijft de (politieke) geschiedenis van Frankrijk op een briljante manier. Van Clovis tot de huidige president Macron, behandelt Doornaert de Franse politieke scène met begrip en veel liefde. Iedereen zou dit boek over de Franse geschiedenis in huis moeten hebben, naast alle wetenschappelijke werken over Frankrijk. De taal die zij gebruikt is de taal van de lezer die niet zo wetenschappelijk en politiek onderlegd is. Een must!’
Softcover met flappen; 283 pagina’s.

Auteur: Mia Doornaert
Titel: Ontredderde republiek
Uitgeverij: Polis
ISBN: 978 94 6310 090 8
Thema: geschiedenis; politiek; Frankrijk
Prijs: € 19,95