Op dinsdag 9 november vieren wij met een feestelijke publieksavond in Bib Permeke de opening van de tijdelijke expo ‘Over de Muur. Herinneringen aan 1989’. Hierin vertellen 15 getuigen ruim 30 jaar na de val van het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur over hun ervaringen met communisme en democratie.  
 
Tijdens de publieksavond laat Klara-journalist Karen Billiet je kennismaken met enkele van de Poolse, Roemeense en Duitse getuigen uit het project.
 
Na afloop bieden we een hapje en een drankje aan.

Opening expo ‘Over de Muur’
 
In deze expo maak je via getuigenissen kennis met verschillende verhalen van achter het IJzeren Gordijn. Hoe zag het dagelijks leven onder het communisme er uit? Was er contact tussen Oost- en West? En welke veranderingen brachten de politieke revoluties van 1989? Historische foto’s, citaten en privékiekjes bieden een inkijkje in het leven achter de Muur. Ook als bezoeker denk je mee: wat is de erfenis van het revolutiejaar 1989?

Lespakket: Aan de slag met getuigenissen over communisme & democratie
 
Bij de expo ontwikkelden we een lespakket voor leerlingen uit de 3e graad secundair onderwijs. Dit nieuwe lespakket laat getuigen aan het woord die onder het communisme opgroeiden en nu in België wonen. De leerlingen gaan aan de slag met video’s waarin de getuigen vertellen over vrijheden en burgerschap toen en nu. Thema’s als schaarste, migratie en toekomstdromen komen aan bod.

Gids zoekt klas!
 
Van 9 november tem 12 december begeleidt onze gids Peter geïnteresseerde klassen door de expo ‘Over de Muur’ in bib Permeke. Deze rondleiding duurt een lesuur en is geschikt voor leerlingen uit de 3e graad secundair.

Vredescentrum
De Coninckplein 25-26
2060 Antwerpen

Foto’s: www.vredescentrum.be