Dringend nood aan een geschikt vakantieboek en je weet niet goed waar te zoeken? Dan is het nieuwe initiatief van de Universiteit Antwerpen iets voor jou. De studenten Nederlandse letterkunde zijn namelijk een eigen boekenprogramma begonnen. Niet op één of op Canvas, maar op YouTube. “Lezers, schrijvers en uitgevers zijn al lang vragende partij voor een boekenprogramma op de Vlaamse televisie”, zegt Kevin Absillis, professor Nederlandse letterkunde aan UAntwerpen. “Er is echt behoefte aan een dergelijk initiatief. De openbare omroep ondernam in het verleden al enkele pogingen in die richting, maar die kenden weinig succes.”
Maar waarom zou de leesgemeenschap wachten op een initiatief van bovenaf? De sociale media zijn ideaal om zelf projecten te lanceren. Absillis: “Bevlogen lezers over de hele wereld gebruiken tegenwoordig YouTube om eigenhandig gemaakte besprekingen van boeken met andere lezers te delen. Ze noemen zichzelf BookTubers en hun netwerk BookTube. Sommige filmpjes zijn erg goed gemaakt. De meeste leggen zich echter toe op jeugdliteratuur of op populaire genres als chicklit en sciencefiction. Vaak beperkt de inhoud zich ook tot een korte samenvatting van de intrige.”

Geen schoolse boekbespreking
Antwerpse studenten Nederlandse letterkunde waren enthousiast over het concept en staken de koppen bij elkaar om BookTube naar een hoger niveau te tillen. De studenten worden immers getraind om literatuur te lezen, te analyseren en er op een enthousiaste manier over te spreken. En dus creëerden ze een online platform. De eerste drie filmpjes, met onder meer een recensie van De consequenties van Niña Weijers, zijn reeds beschikbaar. “In de filmpjes wordt telkens een recente Nederlandstalige roman voorgesteld en besproken”, vertelt Absillis. “In vijf à tien minuten leer je wie de auteur is, waarover het boek gaat en ook of het, tenminste volgens de studenten, de moeite waard is. Het zijn zeker geen saaie, schoolse boekbesprekingen geworden, maar creatieve filmpjes die gebruikmaken van de technieken die vandaag voorhanden zijn.”
De komende maanden en jaren wil de universiteit het aanbod systematisch uitbreiden. De culturele sector heeft reeds belangstelling getoond om samen te werken. Absillis: “Een samenwerking zal het allicht mogelijk maken de filmpjes nog professioneler aan te pakken.”
Via www.uantwerpen.be/letterenenwijsbegeerte kunt u doorklikken naar de BookTube-pagina.