Onze straten hebben dringend nood aan minder autoverkeer en meer voetgangers en fietsers. We zijn immers niet op de goede weg om de noodzakelijke modal shift naar meer duurzame verplaatsingen te realiseren. De terugkeer van het verkeer na het rustigere coronajaar 2020 stemt veel burgers ook negatiever over hun straat.

Dat vertellen de resultaten van de jongste editie van Straatvinken, de verkeerstelling door burgers op initiatief van de burgerbeweging Ringland. Onze wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven hebben ook alle verhalen verwerkt die straatvinken over hun straat instuurden voor de bijkomende leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer.

Met de resultaten kunnen de gemeenten maar ook jijzelf aan de slag om de leefbaarheid in je straat te verbeteren. Je kan ze delen in een burengroep op sociale media, of je eigen raamaffiche ontwerpen met een screenshot van enkele resultaten. Roep je buren bijeen voor een online bijeenkomst en bespreek wat jullie met de resultaten kunnen doen. Neem eventueel contact op met je lokale bestuur.

Meer info via www.straatvinken.be