Op zondag 3 november van 14.00 – 16.30 uur presenteert Crossing Border ONGEHOORD in het Heartbeat Hotel/Zaal 2 in Theater aan het Spui. ONGEHOORD is een muzikaal programma vol talent, samengesteld door Rembrandt Frerichs met onder andere Perpetual Motion, a celebration of Moondog en de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat en Rembrandt Frerichs Trio. 

Rembrandt Frerichs

Altijd eigenzinnig, ongrijpbaar in de klassieke muziek en recalcitrant in de geïmproviseerde jazz: Rembrandt Frerichs is het allemaal. Hij staat bekend als zeer kundig pianist en componist met een indrukwekkende staat van dienst. Hij leerde in zijn vaders muziekwinkel al jong veel verschillende instrumenten bespelen en studeerde later aan het Koninklijk Conservatorium en in New York. Op uitnodiging van festivals werkt Rembrandt regelmatig samen met zowel klassieke topmusici als smaakmakende stemmen uit de wereldmuziek.

Perpetual Motion

Perpetual Motion is een samenwerking van saxofonisten Sylvain Rifflet en Jon Irabagon. De muzikale grenzen van saxofonist Sylvain Rifflet, een vooraanstaand figuur binnen de moderne Franse muziekwereld, reiken veel verder dan de jazz alleen; ook voor experimentele rock en allerlei hedendaagse stijlen draait hij zijn hand niet om. In een gewaagd nieuw project dat hij samen met collega-saxofonist Jon Irabagon heeft opgezet, blaast Rifflet het werk en de persoon van Moondog nieuw leven in. Dat was de artiestennaam van Louis Thomas Hardin (1916-1999), de vermaarde blinde componist en straatmuzikant uit New York die wordt beschouwd als pionier binnen de avant-gardemuziek en minimal music. Hij inspireerde een hele generatie musici en kunstenaars, waaronder Charlie Parker, Allen Ginsberg, Steve Reich en Philip Glass. 

Mahsa Vahdat

De Iraanse zangeres Mahsa Vahdat werkte 12 jaar geleden mee aan de cd Lullabies from the Axis of Evil. De inspiratie voor dit project kwam van de beruchte speech van George W. Bush, die een hele reeks landen onder de ‘As van het Kwaad’ schaarde, waaronder ook Iran. Ze is dan ook een sterke pleitbezorger van vrijheid van expressie. Sinds 2007 is zij een van de ambassadeurs van Freemuse, een internationale organisatie tegen muziekcensuur en ter promotie van vrijheid van expressie, en in 2010 kreeg zij zelfs de Freemuse Award uitgereikt. Mahsa Vahdats muziek is sterk geïnspireerd op de traditionele muziek van de diverse regio’s van Iran. Ze leerde het zingen bij enkele oude meesters en componeert de meeste van haar liederen zelf, vaak met teksten van grote klassieke Perzische dichters als Hafez en Rumi, maar ook met teksten van hedendaagse dichters als Mohammad Ibrahim Jafari. Over de jaren ontwikkelde zij zo een eigen stijl.

Foto: www.crossingborder.nl