Onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) tonen aan dat Oncobrood kankerpatiënten beter doet eten.

Met steun van de stichting Kom op Tegen Kanker en in samenwerking met het Center for Gastrology onderzocht KdG-onderzoeksteam ‘Eerstelijnsvoedingszorg’, onder leiding van Bart Geurden, wat de effecten zijn van ‘Oncobrood’ op kankerpatiënten. Het Center for Gastrology in Leuven ontwikkelde dit smaakgestuurd brood voor kankerpatiënten. “Chemotherapie kan de smaakzin van kankerpatiënten aantasten”, vertelt Bart Geurden. “Wij onderzochten nu of individueel op smaak gebracht Oncobrood patiënten helpt om meer te eten en of het ondervoeding kan helpen voorkomen.”

De onderzoekers testten het brood uit bij 52 kankerpatiënten in het Sint-Augustinus Ziekenhuis in Wilrijk. “In onze O-box – O staat voor oncologie – zitten staaltjes van allerlei verschillende smaken, zoals honing, citroen of mosterd. We starten telkens met een smaaktest: de patiënt proeft en geeft aan wat hij/zij het lekkerst vindt.”

Nadien kreeg elke patiënt eigen broodrecepten die de ingrediënten en smaken die ze lekker vinden, versterken. Uit de onderzoeksresultaten blijkt nu dat de patiënten hierdoor effectief beter eten. Bart Geurden: “Het lichaamsgewicht van patiënten die gewoon brood aten was na 4 weken significant gedaald ten opzichte van de patiënten die smaakgestuurd brood aten. Het brood helpt bovendien verschillende nevenverschijnselen van chemotherapie zoals misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust … tegen te gaan.”

Ook thuis kunnen kankerpatiënten of hun mantelzorgers een persoonlijk smaakgestuurd brood bakken. Dat laat hen toe het heft in eigen handen te nemen en heeft een positief effect op hun algemeen welbevinden. “De enthousiaste reacties van de patiënten zijn onze belangrijkste motivatie om het innovatieve concept van smaaksturing verder te onderzoeken en te implementeren in de praktijk”, aldus de onderzoeker.