Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke winnaar van Premier Nederlands Kampioen Oestersteken

 

Maandag 12 september 2022 aan de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. heeft voor de tiende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022 plaatsgevonden. Het is de voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken dat tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway plaatsvindt.

Dit jaar deed een record aantal stekers mee. Van de veertien aangemelde deelnemers, won Manuela Kriekaard uit Yerseke na verschillende rondes het Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022. Er bestond dit jaar een grote variatie onder de deelnemers, opvallend veel jongeren streden om de titel. Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere kennen in de Yerse.

Gwen Lejuez, werkzaam bij Oesterwijf in Den Bosch, streed mee in de voorrondes en was positief verrast. “Dit is mijn eerste keer op het NK, spannend want normaal werk ik met creuses en niet met platte oesters. Het is echt een tof evenement waar een gemoedelijke sfeer hangt en je dus makkelijker kunt netwerken. Volgend jaar doe ik zeker opnieuw mee.”

De Finale
De finale werd gestreden tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de felbegeerde titel: “Beste Oestersteker van Nederland.”

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse), Asher Bachrach (van cateraar Zijpe Stijl) en Teun Blenkers (van cateraar Zijpe Stijl) is de uiteindelijke winnaar uit de bus gekomen. Jury Zie foto hieronder.

Kriekaard, “het was de vierde keer dat ik mee deed met deze wedstrijd, steeds stond ik in de finale maar redde ik het net niet. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgde er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.” 

 

                                     deelnemer van het oestersteken, uitbater van PROSECCANO

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oesters volledig geopend en consumptie gereed waren. Als het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontvingen de deelnemers minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee heeft toezicht gehouden op het verloop van de wedstrijd. Voor hem was het de laatste keer dat hij als notaris bij het NK aanwezig zal zijn.

De veertien kandidaten moesten voor de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats werden ingenomen door Davey Lamper en Bas de Koeijer.

Tijdens en na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes van restaurant Codium uit Goes. Er was ook een wijndegustatie een belevenis voor iedereen die kon proeven van prachtige eerste klas wijnen voorgesteld door wijnimporteur Anfors Imperial. Buiten dit alles konden alle aanwezigen nog genieten van mosselen en frieten a volantè.

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken dat in Yerseke op de oesterputten heeft plaatsgevonden.