In het EWT-Theater wordt nog tot en met 15 oktober 2023 de hilarische komedie “Nondedju!” opgevoerd, geschreven door auteur Jack Staal en geregisseerd door Frank De Kaey.

Een avond vol lachen en plezier is gegarandeerd! Kom en geniet van deze komedieparel voordat het te laat is.

In een afgelegen Arme Claren klooster, ergens verscholen in het prachtige Vlaanderen, leefde een gemeenschap van zusters die al generaties lang de serene stilte en toewijding van hun kloosterorde bewaarden. Maar de tijden zijn veranderd, en de nonnen zagen de toekomst somber in. Een nijpend tekort aan nieuwe roepingen had de gemeenschap in een verstikkende greep, waardoor de vergrijzing binnen hun muren snel toenam. Het einde van hun geliefde orde leek onherroepelijk in zicht te komen.

De dagen tikten voorbij, als oude bladeren die langzaam van de bomen vielen, en de zusters bidden elke dag vurig voor een teken uit de hemel, en hopen op een mirakel dat hun gemeenschap zou kunnen redden van de ondergang.

Op een koude ochtend, toen de mist dicht om het klooster hing en de gebeden van de zusters opstegen als wolkjes adem, klonk plotseling de oplossing uit de mond van Moeder Overste, een jonge vrouw had zich aangeboden in het klooster.  Zuster Dorothea, Zuster Matilde, Zuster Antonia, Zuster Bernadette en Zuster Collette, die nog helemaal tot zichzelf moet komen en bewijzen dat ze een volwaardige non kan worden, snelden naar de kapel, hun harten bonzend van opwinding. Daar, aan de deur van het bureel van Moeder Overste , stond een jonge vrouw met een verlegen glimlach op haar gezicht, Moeder Overste noemde haar Zuster Bernadette.

De nonnen omhelsden haar met tranen in hun ogen en verwelkomden haar met open armen. Eindelijk hadden ze een nieuwe roeping gevonden, een nieuw lichtpuntje in hun donkere toekomst. Ze zaten bijeen in de kapel en dankten de Heer voor dit wonder.

Maar de waarheid achter de komst van de jonge zuster zorgde voor verwarring en opschudding. Ze vertelde hen dat ze niet was gekomen uit roeping of devotie, maar om een wel heel bijzondere reden. Ze had gehoord dat het klooster een van de weinige plekken was waar ze kon ontsnappen aan haar hectische leven in de stad en even tot rust kon komen. Er was ook nog een zichtbaar euvel dat moest geheim blijven voor de buitenwereld.

De gemoederen laaiden hoog op binnen de kloostermuren. De zusters waren verdeeld over wat ze met deze ongebruikelijke situatie moesten doen. Moeder Overste was vastberaden om de jonge vrouw, Zuster Bernadette,  te behouden, in de hoop dat haar aanwezigheid anderen zou inspireren om hetzelfde te doen.

Maar de kloostergemeenschap is niet de enige die met de situatie te maken kreeg. De tuinman, Gust, en zijn nieuwsgierige zoon, Ruben, hoorden van het nieuws en begonnen stiekem de jonge vrouw te observeren. Ruben, een jongeman vol levenslust, werd verliefd op haar, en dat bracht een nieuwe dimensie aan het al  zo ingewikkelde verhaal.

De dagen verstreken, en het klooster werd een bron van beroering en verwarring. Zuster Collette, die altijd al een zwak voor wereldse geneugten had gehad, werd beïnvloed door de jonge vrouw en begon te twijfelen aan haar geloften. Zuster Antonia was vastbesloten om de jonge vrouw op het juiste spirituele pad te brengen. Zuster Dorothea en Zuster Matilde stonden aan beide kanten van het debat, en Zuster Bernadette bad onvermoeibaar voor goddelijke leiding.

Ondertussen bleef Ruben, de tuinman’s zoon, in het geheim avances maken naar de jonge vrouw, en dat zorgde voor nog meer verwarring en hilariteit in het klooster.

Dit alles leidde tot een reeks grappige en soms ontroerende gebeurtenissen binnen de muren van het klooster. Terwijl de zusters worstelden met hun geloften, hun roeping en de aanwezigheid van de jonge vrouw, Zuster Bernadette, ontstond er een onverwachte samenhorigheid binnen de gemeenschap. Ze beseften dat zelfs in tijden van crisis en twijfel, hun band sterker was dan ooit tevoren.

Het klooster, ooit een plaats van rust en gebed, werd een plek van levendigheid, waar lachen en huilen hand in hand gingen. En terwijl de zusters de toekomst tegemoet gingen, wisten ze dat ze misschien niet de traditionele weg volgden, maar dat ze samen de uitdagingen van het leven aangingen, met een onverwoestbaar gevoel van gemeenschap en liefde.

Nondedju, wat een onverwachte wending van het lot had gebracht in het klooster ergens in Vlaanderen.

Nog tot en met 15 oktober 2023

Auteur: Jack Staal

Regisseur: Frank De Kaey

Acteurs: Ron Cornet, Mathias Daneels, Martine De Jager, Liliane Dorekens, Daphne Paelinck, Daisy Thys, Liv Van Aelst, Dorothy Wuyts.

http://www.ewt.be/ticketservice.php