Reeds een kwart van deze bijzondere zomervakantie is achter de rug. De wetenschappers achter de Grote Coronastudie polsen dinsdag 14 juli al eens naar de eerste vakantie-ervaringen van de Belgen. Uit de analyses van de voorbije bevragingsrondes blijkt ook dat meer dan de helft van de respondenten weer naar de fysieke werkvloer trekt.

De Grote Coronastudie is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met UHasselt, de KU Leuven en de ULB. Via de vragenlijst peilen de wetenschappers al sinds de start van de coronacrisis half maart onder meer naar de manier waarop de Belgen de coronamaatregelen respecteren, hoe ze zich voelen, of ze thuis werken, … Op dinsdag 14 juli is de enquête aan de vijftiende golf toe.

Reis naar binnen- of buitenland?
Ook na al die weken blijft de bevraging bijzonder relevant. In België stagneert het aantal besmettingen de laatste twee weken, met een lichte toename de voorbije vijf dagen: het virus blijft dus aanwezig in de maatschappij. “De omstandigheden veranderen ook geregeld”, zegt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen). “Denk maar aan de opeenvolgende versoepelingen, en de heel recente verplichting om mondmaskers te dragen in onder meer winkels, bioscopen en bibliotheken. En er is ook het toeristische vraagstuk: gaan mensen op reis? Naar binnen- en buitenland? Wat als ze terugkeren uit een risicogebied?”

Op 14 juli krijgt u dan ook onder meer vragen voorgeschoteld over uw eventuele eerste vakantie-ervaringen van deze zomer. Bent u reeds op vakantie geweest? Binnen- of buitenland? Voelde u zich veilig met het oog op een eventuele besmetting? Had u de indruk dat de plaatselijke coronarichtlijnen werden nageleefd? De wetenschappers snijden ook het thema vaccinatie aan: wat denken de mensen van een COVID-19-vaccinatie?

Nieuwe normaal op de werkvloer
De onderzoekers maakten ook een analyse van de werksituatie van de respondenten. “Het is vanzelfsprekend dat versoepelingen hebben geleid tot een grotere terugkeer naar de gezamenlijke fysieke werkvloer”, legt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen) uit. “Het aandeel telewerk is gradueel gezakt van 69% in de eerste week van de lockdown naar 43% in de laatste week van juni. De mate waarin dit gebeurt, verschilt tussen de sectoren.”

Belangrijk daarbij is dat ‘het nieuwe normaal’ ondertussen ingevoerd is op de meeste werkvloeren: meer dan 75% van de deelnemers zegt meestal of altijd afstand te kunnen houden en de handen te wassen of ontsmetten. Eén op drie draagt doorgaans een mondmasker op het werk. Beutels: “Er blijft echter ruimte voor verbetering. Met in het achterhoofd meer kans op neerslag en lagere temperaturen in de herfst en de winter moet daar nu al proactief aan worden gesleuteld.”

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Op die website krijgt u een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

Foto’s: www.uantwerpen.be