Hec Leemans en Dirk Stallaert, twee iconen uit de Belgische stripwereld. Zij hebben elk heel wat stripboeken achter de rug. Hec Leemans die we kennen van Bakelandt  en FC De Kampioenen. Dirk Stallaert thuis in meerdere genres van strips heeft bij Willy Vandersteen getekend, nieuwe uitgave De Grappen Van Lambik, werkte lang samen met Marc Sleen aan de Nero avonturen. In zijn uitgaven samen met Urbanus tekende hij Plankgas en plastronnetje en Mieleke Melleke Mol zeer bekend onder de jongere strip lezers. Hij werkte ook drie jaar samen met Merho aan de Kiekeboe uitgaven. In 1995 won hij de Bronzen Adhemar.

Als zo’n twee iconen hun schrijf- en tekenpennen bijeen steken dan kan er niets dan goeds uitkomen, en Nino is daar wel het bewijs van.

In 1989 verscheen op de pagina’s van het weekblad Kuifje de eerste aflevering van de nieuwe avonturenstrip Nino. Daarin staan de belevenissen van de kleine weesjongen Nino centraal, die zich in de jaren 30 van de vorige eeuw als verstekeling aan boord van een oceaanstomer verstopt. Bestemming: New York,

Tekenaar Dirk Stallaert werkte in de drie albums die van de reeks zouden verschijnen in de Klare Lijn van Hergé en Edgar Pierre Jacobs. Scenarist Hec Leemans schreef heldere, spannende en geestige avonturen helemaal in de lijn van de strips uit de hoogdagen van de Frans-Belgische strip. Stallaert deed onderzoek om de periode geloofwaardig weer te geven. Het kostte hem een jaar om een verhaal uit deze reeks te tekenen. De albums hadden elk een oplage van 16500 exemplaren De verhalen zijn ook in het Frans, Portugees en Turks uitgegeven.

Meer dan een kwarteeuw worden de drie Nino-albums, die nog altijd als enkele van de beste Belgische strips uit de jaren 90 gelden, eindelijk gebundeld. In deze bundeling worden ze voorafgegaan door een uitvoerig achtergronddossier, waarin de tot stand komen van de serie wordt gereconstrueerd en toegelicht.

De strip Nino wordt in groot formaat en in hardcover uitgegeven een item dat in geen enkele boekenkast van stripverzamelaars mag ontbreken.

 

Auteur: Het Leemans, Dirk Stallaert

ISBN: 9789 002 2640 09

Prijs: 29,99€

Uitgever: Matsuoka