Night of the Proms 2018 was een geweldige editie die in een volledig nieuw kleedje werd gegoten. Alleen al de presentatie die dit jaar voor het eerst door, Pieter Embrechts en niet alleen als presentator van Night of the Proms 2018  maar ook als singer-songwriter konden wij hem horen met een lied uit zijn show A STREET CONCERT waar hij een prachtig fotoboek inclusief een CD van uitbracht. Hij praatte op een frisse, gemoedelijke en  met wijze woorden de volledige Night of the Proms aaneen. 

 

  

 

 

 

Het is ook al enkele edities geleden dat het publiek met ALEXANDRA ARRIECHE mocht kennismaken als dirigente van het nu ANTWERP PHILHARMONIC ORCHESTRA. Eeen orkest dat uit een 50 muzikanten bestaat, maar voor de NOTP wordt het versterkt tot 72 koppen. Dan met het koor FINE FLEUR, dat voor de speciale editie in 1995 werd opgericht, en vanaf toen vele grote sterren heeft mogen begeleiden, erbij, maakt van dit geheel een muzikaal hoogtepunt dat van alle muzieksoorten, van alle genres, van het één naar het andere kan overschakelen.

 

  

Night of the Proms is een symfonisch orkest dat topmuzikanten begeleidt, en al 33 jaar een vaste waarde in het sportpaleis. Net zo lang staat Suzanne Vega op de planken. Met Marlene on the Wall maakte ze zich onsterfelijk. Vorig jaar vierde ze nog de dertigste verjaardag van Solitude Standing, het album met wereldhits als Luka en Tom’s Diner. Een andere topper op het programma is Milow. Met een nieuwe tournee door Europa is 2018 een speciaal jaar voor Milow, staat hij nu in het Sportpaleis . Hij is onder de jeugd een zeer gewild artiest. Deze sympathieke Leuvenaar, maar wel halftijds in L.A. woont, won zomaar 12 MIA’s. Eind oktober bracht hij een nieuwe single uit “Lay your worry down”.

 

Soulzanger Seal

In het begin van de jaren ‘90 brak de Britse soulzanger Seal door als gastzanger op de hit ‘Killer’ van Adamski en met eigen singles ‘Crazy’ en ‘Future Love Paradise’ van zijn debuutalbum ‘Seal’. Latere successen zijn het prachtige ‘Kiss From A Rose’ (titeltrack ‘Batman Forever’ en meer dan 121 miljoen streams op Spotify), ‘Fly Like An Eagle’ en ‘Amazing’. Zijn jongste album ‘Standards’ dateert van november vorig jaar en bevat covers van jazz- en swingklassiekers. Seal verkocht sinds de start van zijn carrière in ’89 meer dan 30 miljoen albums. Seal was al eerder op NOTP te gast, op de editie 2011. 2018 laat hij u proeven van alles wat hij in zijn body heeft en dat is verdorie heel veel en van uiteen lopende genres.

 

Let’s groove met Earth, Wind & Fire

Earth Wind & Fire-gitarist Al McKay vormde in 1990, na het uiteenvallen van de groep eind 1983, samen met enkele andere voormalige groepsleden, de “LA Allstars”. De band wijzigde zijn naam nadien naar “Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience” en brengt het originele geluid van de disco-en soulmuziek. O.a. ‘Boogie Wonderland’, ‘Let’s Groove’ en ‘September’ (deze laatste heeft meer dan 347 miljoen streams op Spotify!) werden wereldsuccessen. Enkele jaren geleden werd ‘Boogie Wonderland’ nog prominent gebruikt in de Franse film ‘Intouchables’. Zij gaven het beste uit de periode van Earth,Wind & Fire. Entertainment waar iedereen recht uit mijn stoel sprong.

Klassieke gitarist Petrit Çeku

Petrit Çeku is een 33-jarige klassieke gitarist uit Kosovo en veroverde wereldwijd een publiek als solist bij grote symfonische orkesten zoals het State Hermitage Orkest van Sint-Petersburg. Hij won al verschillende internationale gitaarcompetities, waaronder Parkening en Schadt in de VS en Biasini en Pittaluga in Italië. Hij bracht  Tango en Skai en het onsterfelijke Cavatina uit The Deer Hunter.

 


Night of the Proms, sinds 1985 een jaarlijks weerkerend evenement in het Sportpaleis, is een muziekspektakel met optredens van artiesten uit uiteenlopende genres, vermengd met klassieke muziek. Het concept werd al internationaal bekroond met een Emmy Award, een Goldene Kamera en een Live Entertainment Award. Het evenement werd door meer dan 10 miljoen bezoekers bijgewoond in Europa en de Verenigde Staten.

Night of de Proms 2018, was wel een zeer speciale editie.

We voegen Seal, Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience en klassieke gitarist Petrit Çeku toe aan onze affiche! Zij delen het podium met Suzanne Vega, Milow, Pieter Embrechts (als zanger én gastheer) en–uiteraard – John Miles. De artiesten worden bijgestaan door oa. het Antwerp Philharmonic Orchestra en koor Fine Fleur, onder leiding van de Braziliaanse Alexandra Arrieche.

De belichting en de laserstralen waren op zich een kunstwerk, wat de editie 2018 echt iets speciaals maakte. Maar er was nog een verrassing GABOR hij is een kunstige, muzikale komiek. Hij speelde zonder woorden vele muziekgenres van de NOTP 2018 aaneen met alle mogelijk blokfluiten en kon overheen de zaal het publiek volledig mee krijgen.

Gabor Vosteen is een blokfluitist en komiek.

Als een spichtige charmeur met geëxplodeerd haar, verleidt hij iedereen met het mooiste instrument van de wereld: de blokfluit. Door de unieke combinatie van virtuoos blokfluit muziek met visuele comedy en zijn spel met maar liefst vijf blokfluiten tegelijkertijd wordt hij ook wel de Blokfluitman genoemd. Net als de Rattenvanger verstrikt hij zijn publiek en probeert hij de mensen te enthousiasmeren voor zijn passie: het spelen van muziek met humor. Overal waar hij komt trilt de lucht rondom hem door het geluid van de blokfluit en de lachsalvo’s van het publiek.  Gabor is een professionele record-blokfluitspeler Gabor  heeft een klassiek opgeleiden blokfluitist en komiek genoten. Hij treedt op in Variety Shows, Circus, Festivals en concertgebouwen. Vanwege zijn unieke show waarin hij virtuoze blokfluitmuziek combineert met visuele .

In 2011 was hij finalist in de WQXR Classical Comedy Contest in de Carolines Comedy Club op de Broadway in New York.

Hij trad op op plaatsen zoals RONCALLIs Winterträume (Konzerthaus Dortmund), GOP Varietés (D), Krystallpalast Varieté Leipzig (D), Giffords Circus England (GB), Kleines Fest im Großen Garten (D), Schmidt Theater Hamburg, “Le plus grand Cabaret du Monde “(France 2, Television (F)), fabelhaft! Erzählkunstfestival (A), Haaste Töne (B). en nu een enige show op de Night of the Proms 2018.

Wie niet aanwezig was heeft wat gemist, laat dit een verwittiging zijn…om in 2019 toch naar NOTP komen…!

 

John Miles was erbij toen in 1985 de eerste editie van de Night of the Proms plaatsvond en nu nog steeds is hij een volle waarde op de Night Of  The Proms.

Nog even nagenieten van ‘Music was my first love’ anno 2018