Bij het ontstaan van de zogenaamde informatiesamenleving op het einde van de vorige eeuw, leek het er even op dat het probleem van de mediaconcentratie voorgoed opgelost kon worden. Digitale productietechnologie en het internet zouden zorgen voor een nooit gekende hoeveelheid en variëteit aan informatie.
 
Het eerste gebeurde inderdaad: er kwam een ruimer aanbod aan informatiekanalen dan ooit tevoren. Ook de toegang van de gebruiker werd vele malen gemakkelijker dan voordien. De vraag moet evenwel gesteld worden of dit aanbod ook heeft geleid tot meer substantiële inhoudelijke diversiteit, en zo ja, in welke mate deze diversiteit ook daadwerkelijk bijdraagt aan de werking van een gezonde democratie? Een antwoord op deze en andere vragen is te lezen in het boek ‘Nieuws, diversiteit en democratie’ van prof. Pascal Verhoest (VUB) en prof. Leen d’Haenens (KULeuven).

OVER DE AUTEURS
Pascal Verhoest is professor communicatiewetenschappen aan de VUB en onderzoeksmanager van ECHO, de VUB onderzoeksgroep over media, cultuur en politiek. Hij is tevens geaffilieerd onderzoeker van het Instituut voor Media Studies van de KU Leuven.
 
Leen d’Haenens is gewoon hoogleraar communicatiewetenschappen aan het Instituut voor Mediastudies van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.
 
Met bijdragen van Pieter Ballon, Kathleen Beckers, Willem Buyens, Leen d’Haenens, Ignace Glorieux, Jonathan Hendrickx, Joeri Minnen, Heritiana Ranaivoson, Arno Slaets, Peter Van Aelst, Hanne Vandenberghe en Pascal Verhoest.

Meer info: www.aspeditions.be