Partners bouwen samen aan klimaatveilige vallei en website degrotenete.be

De Grote Nete is meer dan een rivier. Het is een magisch landschap van prachtige natuurgebieden doorweven met historisch erfgoed. Een vallei met een rijke geschiedenis die zowel ontspanning als avontuur biedt. Om morgen te kunnen blijven genieten van alle troeven van deze groene long, wapenen heel wat instanties de vallei vandaag tegen een veranderend klimaat.

Voor Jan De Haes, gedeputeerde voor natuur, milieu en waterbeleid, heeft de vallei een grote ecologisch en toeristische waarde : “Om alle bestaande en toekomstige projecten van de stakeholders en de lokale besturen goed op mekaar af te stemmen, startte de provincie Antwerpen als bovenlokaal bestuur met een gebiedsprogramma. Onder de noemer ‘Het Grote Net[e]werk’ werken maar liefst 27 partners samen aan een klimaatveilige vallei, vol beleving. We geven ze haar natuurlijke vormen van vroeger terug, nemen maatregelen tegen droogte, verbeteren de levenskansen van kwetsbare soorten en bezorgen bezoekers en bewoners nóg meer natuur om te beleven.

Op koers naar morgen
Benieuwd naar de projecten groot en klein voor een klimaatveilige vallei vol beleving van vandaag en morgen? Je kan ze op degrotenete.be bekijken op kaart. Op de kaart staan ook erfgoedprojecten, werken aan onthaalpoorten, projecten om natuur te verbinden en te herstellen, …  Binnenkort vinden bezoekers hier ook toekomstbeelden, die tonen hoe de vallei er na de transitie zal uitzien.

Via een opvallende promocampagne willen de partners zo veel mogelijk mensen in de ban brengen van deze betoverende vallei.

Vier Sigmaprojecten langs de Grote Nete
Meer dan ooit is duidelijk dat veerkrachtige valleigebieden cruciaal zullen zijn in de steeds fellere strijd tegen de ogenschijnlijk tegengestelde gevolgen van de klimaatverandering.

Het Sigmaplan zorgt voor de inrichting van 850 hectare hoogwaardige natte natuur (wetland), en neemt maatregelen in het valleigebied om maximaal water op een gecontroleerde manier te bufferen en ongewenste overstromingen te vermijden. Op de website kan je ook de voortgang van de vier Sigmaprojectzones volgen in het gebied.

Foto: Provincie Antwerpen