Vandaag wordt het laatste infobord van het Wandelnetwerk Rivierenland officieel ingehuldigd in de Rupelstreek. De bestaande borden en wandelwegwijzers kregen bovendien een grondige update en er kwamen verschillende bij. Daarmee is het hoofdstuk van de terreinsignalisatie afgerond. De voorbije jaren werden tientallen informatieborden geplaatst om recreanten wegwijs te maken in dit fascinerende landschap, haar geschiedenis en haar bewoners. Dit laatste bord betekent tevens de doorstart van een nieuwe fase in het verhaal rond streekbeleving in de Rupelstreek. Daarbij wordt ook gemikt op het vergroten van de kansen voor toerisme en recreatie in deze verrassend groen-blauwe streek.
Streekverhaal Rupel
De provincie Antwerpen en gemeenten Rumst, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem startten in 2012 het ‘Streekverhaal Rupel’. Een verhaal dat werd opgebouwd rond de drie pijlers die de Rupelstreek en haar bewoners de voorbije eeuwen gevormd hebben: klei, water en landschap. Drie thema’s die de Rupelstreek vandaag een unieke identiteit schenken. Talrijke actiepunten uit het Streekverhaal werden ondertussen opgestart en uitgevoerd, met steun van de provincie en dankzij de inzet en het enthousiasme van velen.

·        de visuele identiteit van de streek door middel van logo en huisstijl;
·        de openstelling van een natuurgebied in Terhagen, vanaf midden april 2018;
·        het ontmoetingscentrum Natuur.huis in de paardenstal, grenzend aan het natuurgebied Walenhoek;
·        de onthaalpoorten van de streek;
·        de bescherming van dieren en planten, via gebiedsgericht natuurbeleid;

Met de officiële inhuldiging van het laatste infobord rondden we het hoofdstuk van de terreinsignalisatie af. De infoborden en wandelwegwijzers fungeren als oriëntatiepunt, als adresbord voor musea, maar ook als duidingsbord rond unieke plekken, monumenten en industriële relicten.
Extra aandacht gaat er vandaag naar de borden met de wandelingen: de wandelingen van Natuurpunt, maar vandaag zeker ook de borden met het Wandelnetwerk Rivierenland.
11 borden werden in de gemeenten van de Rupelstreek geplaatst. Het Wandelnetwerk Rivierenland is een netwerk van 360 kilometer aan wandelpaden die elkaar kruisen met genummerde knooppunten. Dankzij de knooppunten hoef je niet langer te verdrinken in het aanbod, maar kan je talloze aantrekkelijke en verrassende paden combineren tot heerlijke en gevarieerde wandelingen. Je bepaalt zelf hoe lang deze zijn en welke hoogtepunten je onderweg wil bezoeken. Met de officiële inhuldiging van het laatste infobord rondden we vandaag het hoofdstuk van de terreinsignalisatie af. De infoborden en wandelwegwijzers fungeren als oriëntatiepunt en als duidingsbord om de landschapswaarde van unieke plekken, monumenten en industriële relicten toe te lichten.
Het Wandelnetwerk kwam tot stand door samenwerking tussen Regionaal Landschap Rivierenland en Natuurpunt, Toerisme Rupelstreek, Toerisme Provincie Antwerpen, het agentschap voor Natuur en Bos en vele anderen.
Foto’s: Gedeputeerden Provincie Antwerpen Jan De Haes (links) en Rik Röttger (rechts) – Copyright: De Schorre