Op de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof werd de voorbije maanden een nieuw asbestemmingsgebied in gebruik genomen, met urnenvelden, strooiweiden en columbaria voor urnen. Het project omvat een gebied van 21.000 m². De architecten ontvingen voor hun ontwerp de Pierre Carsoel prijs van de Koninklijke Academie van België. Schepen Fons Duchateau huldigde het asbestemmingsgebied vandaag officieel in.
 
Het nieuwe asbestemmingsgebied is de grootste ruimtelijke ingreep op het Schoonselhof sinds het domein een parkbegraafplaats werd en heeft een totale oppervlakte van 21.000 m². Op de uitgestrekte en licht glooiende strooiweiden staan afdaken en zitbanken. Een terracotta-muur biedt de mogelijkheid om na een asverspreiding een naamplaatje van de overledene te plaatsen. In het noordelijke deel zijn columbaria met 1800 nissen rondom een patiotuin. Dit ontwerp biedt de nabestaanden de nodige intimiteit. Alle nissen hebben een tablet waar bloemen of ornamenten kunnen geplaatst worden. In het middendeel zijn verhoogde perken met urnenvelden met 2700 urnenkeldertjes waarin asurnen worden bewaard. Er werden twee vijfhoekige columbaria in het talud ingeschoven. Het gebied ligt nabij het crematorium zodat de wandelafstand bij afscheidsplechtigheden beperkt is. De gedenkplaatsen sluiten harmonisch aan op het beschermde landschap met zijn geometrische lanen, dreven, grachten en perken omzoomd met hagen.
 
Het nieuwe asbestemmingsgebied werd in mei in gebruik genomen. Nu werd het door schepen voor patrimonium Fons Duchateau officieel ingehuldigd: “De bestaande structuren voor rustplaatsen na crematie werden aangelegd in de vroege jaren ’80. Nu steeds meer Antwerpenaars kiezen voor crematie is er nood aan een nieuwe ruimte. De bijzondere landschappelijke en architecturale vormgeving van dit asbestemmingsgebied speelt mooi in op de hedendaagse behoeften bij afscheidsplechtigheden, herdenken en rouwbeleving.”
 
Een bekroond ontwerp
Het ontwerp van de rustplaatsen is van de hand van architect Kristoffel Boghaert en landschapsarchitect Benoît Fondu. Zij ontvingen hiervoor de Pierre Carsoel prijs van de Koninklijke Academie van België. De jury loofde de beheerste maar grote gevoeligheid van het ontwerp binnen het beschermde landschap met onder andere de volgende woorden: “Het hele parcours is bedachtzaam geënsceneerd, weids en intiem, groots en toegankelijk, geïntegreerd en autonoom.”
 
Architect Boghaert presenteerde tijdens de inhuldiging ook zijn nieuwe fotoboek, waarin het bekroonde asbestemmingsgebied op Schoonselhof een prominente plaats krijgt.

Foto’s: Corentin Haubruge / www.antwerpen.be