JOUW TUIN EEN VOGELPARADIJS!
Doe nu eens net of je vandaag jouw tuin voor het eerst ziet en probeer die tuin dan eens door vogelogen te bekijken. Om prettig en vooral ook veilig in je tuin te kunnen wonen hebben vogels vier verschillende niveaus nodig. We beginnen op de begane grond. Een gazonnetje is van groot belang. Op deze vlakte kunnen de merels en zanglijsters jagen op wormen en de roodborstjes en heggenmussen jagen op insecten. Dus heb je heel veel straatstenen en stoeptegels: weg ermee! Vervolgens gaan we iets hoger en komen we terecht in een border vol met planten, hier halen putters en groenlingen hun voedsel graag uit. Maar ook in de zomermaanden zijn deze planten een belangrijke voedselbron door de vele insecten die het aantrekt! Nog een niveau hoger treffen we de struiken aan. Besdragende struiken en liefst ook een dichte meidoorn waarin je niet alleen kunt nestelen maar ook in kunt vluchten als de sperwer langs komt. Het hoogste niveau bestaat uit een paar bomen vol met rupsen en insecten waarmee jouw tuinvogels in het voorjaar hun jongen kunnen voeren. Nog een paar nestkasten, wat water en lekker voeren, het hele jaar door en uw tuin wordt absoluut een vogelparadijs!

TIPS VOOR JOUW VOGELRESTAURANT
Het is nog volop winter in januari en een goede voederplek is dus van groot belang. Als je een vogelrestaurant wilt gaan inrichten bekijk je tuin dan eerst even vanuit je favoriete stoel of vaste eetplek aan tafel. Zo kun je de plaats bepalen de het beste uitzicht biedt en dus voor de meeste waarnemingen zorgt. Bekijk buiten je tuin nog weer eens even door vogelogen. Als je aan het eten bent en de sperwer komt weer eens langs (gebeurt soms bijna dagelijks, in veel gevallen wekelijks) dan is een snelle vluchtweg naar dicht struikgewas van levensbelang. Dus zet je voedertafel dichtbij de struiken. Als je ook op de grond voert ligt er al snel een kat op de loer. Ik heb mijn voederplek afgeschermd door langs de rand in het struikgewas een groen gazen hekwerk te vlechten van ongeveer een halve meter hoog. De kat kan dan niet meer van onder het struikgewas de vogels bespringen maar moet er overheen of via het gazon de vogels benaderen. Hij moet zich dus eerst laten zien waar! door een verrassingsaanval onmogelijk wordt.
Naast de standaard producten in mijn tuin, zoals voedersilo’s, pindasilo’s en de altijd zo populaire mezenbollen, maak ik zelf ook altijd een paar “smeerpalen”!  Zoek een dode dikke stok van een meter of twee en boor er met een grote boor een tiental gaten in van enkele centimeters doorsnee. De paal zet je een halve meter in de grond op de voederplek en de gaten smeer je vol met een vetmengsel met zaden, eventueel met een kant en klare vetcake. Niet alleen grote bonte spechten maar ook mezen, roodborstjes, heggenmussen en andere vetsnoepers komen hier op af.
Hang ook nog een paar potjes op met zoutloze vogelpindakaas en jouw fast food restaurant is gereed.

mezen op een pindafeeder in de sneeuw; tits on a feeder with peanuts in the snow

VETBOL TREKT SPERWER AAN?
Nee, sperwers eten geen vetbollen, maar nu het gaat winteren zetten steeds meer mensen de voedertafel weer buiten en hangen de vetbollen op. Daar komen de tuinvogels op af en dat vinden de sperwers prima! De “tuintrek’ is in volle gang en dat heeft de sperwer ook opgemerkt. Ze staken de vermoeiende jacht op schuwe merels en vinken in de bossen en komen nu af en toe bij jou op bezoek in de achtertuin In het bos wordt het stiller en in de dorps en stadstuintjes steeds drukker. Omdat ik al mijn voederapparaten al heb gevuld, is het in onze tuin al extra druk. Af en toe breekt er paniek uit, wordt er heftig alarm geslagen en stuift het vogelvolk alle kanten op. Dan voert een sperwer een verrassingsaanval uit. De drukbezochte voederplek schiet in een keer leeg en alle vogels duiken de dichtbij gelegen struiken in. In de meeste steden zul je ze nog niet zoveel tegenkomen, maar daarbuiten wel! Heb jij ze al gezien? Vrouwtje sperwer is overwegend grijs, heeft het formaat van een postduif en kan prooien de baas ter grote van een turkse tortel. Het mannetje is iets groter dan een merel, heeft een roodachtige gesperwerde borst en jaagt op vogels van koolmeesformaat. 

Foto’s: www.vivara.be