Recent verwierf het MoMu enkele kleurrijke jurken van het Belgische mode-icoon Ann Salens uit de garderobe van Nicole & Hugo. Dat vormt de directe aanleiding voor de tentoonstelling Nicole & Hugo. Swinging Ann Salens. De expo in de MoMu Galerij verenigt twee hoogtepunten uit de Vlaamse mode- en muziekgeschiedenis en vertelt het verhaal over de buitengewone vriendschap en respect tussen modeontwerpster Ann Salens en showbizz-iconen Nicole & Hugo. De tentoonstelling presenteert, in aanwezigheid van Nicole & Hugo, een selectie van flamboyante silhouetten van Ann Salens uit de garderobe van Nicole en Hugo, samen met uniek beeld- en videomateriaal. MoMu is vereerd deze stukken na de expo aan haar collectie te kunnen toevoegen.
Nicole & Hugo schrijven in Vlaanderen muziekgeschiedenis met hits als Goeiemorgen Morgen, Baby Baby en Pastorale. Het iconische showbizzduo leert elkaar in 1970 kennen tijdens een televisieshow. Ze zijn op dat moment al een tijdje solo bezig: Nicole als zangeres en Hugo als acteur. De vonk slaat meteen over en zowel op als naast het podium worden ze onafscheidelijk. Wanneer ze in 1971 op het punt staan om België te vertegenwoordigen op het Eurosongfestival in Dublin met Goeiemorgen Morgen, krijgt Nicole geelzucht en moeten ze in allerijl vervangen worden. Twee jaar later krijgen ze een nieuwe kans op het Songfestival in Luxemburg met het romantische liedje Baby Baby. Hoog scoren doen ze er niet, maar hun danspasjes en paarse pakken met wijde broekspijpen en trompetmouwen worden legendarisch. Nicole & Hugo’s gedurfde en meestal gecoördineerde outfits bepalen hun artistieke identiteit en spelen een cruciale rol in de beleving van hun shows. Het is precies in die liefde voor mode, kleur en beweging dat hun pad dat van Ann Salens (1940-1994) kruist.
Lang voor de Antwerpse Zes geldt Ann Salens als de eerste avant-garde modeontwerpster in België. Salens volgt geen modeopleiding en ontwerpt haar creaties in een schemergebied tussen kunst en mode, tussen grote luxe en flamboyante bohemien. Volledig in lijn met de tijdsgeest opent Salens eind jaren zestig in de Wolstraat een winkel met unieke gehaakte ontwerpen. Rond de Wolstraat ontwikkelt zich in die tijd een levendige kunstscène: het is er een broeinest voor alternatieve kunstenaars, waarvan Salens en haar echtgenoot, performancekunstenaar Ludo Mich, spilfiguren zijn. Het kleurenspel in haar onthullende zijden haak- en breiwerk wordt alsmaar verfijnder: de vlakken evolueren tot ragfijne kleurengradaties waarin diverse motieven samenvloeien tot een harmonieus geheel. De klassieke modeshow doet ze af als kitsch en onpersoonlijk. Daarom maakt ze er happenings van: rituelen in een laaiende dans van licht, kleur, beweging en lichamen. Die shows worden haar signatuur. Ze houdt van onconventionele modellen – voornamelijk vriendinnen en danseressen – waarmee ze een alternatief biedt voor het strengere Parijse schoonheidsideaal en traditionele vrouwbeeld. Salens’ ontwerpen moeten vooral passen bij iemands persoonlijkheid. Ze verafschuwt de commerciële kant van de mode en ook aan opdrachten en bestellingen heeft ze een hekel. Toch wordt ze beroemd bij het grote publiek dankzij haar favoriete muzikale uithangbord Ann Christy. Salens: “Ann Christy was gek op die gehaakte jurken. Omdat bij de minste beweging die je maakt, je er al een zwier in krijgt”. Ook Nicole & Hugo kopen al in het begin van de jaren 1970 veel Ann Salens. Ze dragen het lange tijd niet voor hun concerten omdat ze de kleding beschouwen als het handelsmerk van hun vriendin Ann Christy. Wanneer Christy in 1984 vroegtijdig overlijdt, nemen Nicole & Hugo de fakkel over. Vanaf dat ogenblik zijn Salens’ creaties niet meer weg te denken uit hun shows. De lange dansende franjejurken bewegen met hen mee en het resultaat is verbluffend. De borduursels op Hugo’s hemden zijn nooit toevallige weerspiegelingen van de kleurschakeringen in Nicole’s jurken en speciaal voor Hugo ontwerpt Salens ook enkele bijpassende gehaakte broekpakken. Nicole & Hugo geven Salens’ creaties een geheel eigen twist. Zo versiert Hugo eigenhandig een paar jurken met strass steentjes zodat ze zouden fonkelen in de spotlights en smukt Nicole haar jurken op met opvallende kostuumjuwelen en kleurige haarbanden. In 2015 kondigen Nicole & Hugo hun afscheid aan. Na meer dan 45 jaar laten ze de showbizz achter zich.
Curator van deze kleine tentoonstelling is Elisa De Wyngaert.
PRAKTISCH NICOLE & HUGO. SWINGING ANN SALENS 23/04 – 27/08/2017 | GRATIS TOEGANG MOMU GALERIJ NATIONALESTRAAT 28, 2000 ANTWERPEN T: +32 3 470 27 70 | INFO@MOMU.BE | WWW.MOMU.BE