Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft de eerste reeks van goedkeuringen voor podcasts bekendgemaakt, een nieuw ondersteuningsbeleid dat in het voorjaar werd uitgetekend. In totaal wordt in deze eerste ronde 149.636 euro toegekend aan negen Vlaamse podcastprojecten: zes projecten ontvangen ontwikkelingssteun, drie productiesteun.
 
De nieuwe beheersovereenkomst van het VAF/Mediafonds (periode 2022-2025) voorziet voor het eerst ook financiële steun aan podcasts. Voor 2022 kreeg het VAF daarvoor van de Vlaamse Regering een te besteden jaarbudget van 250.000 euro. Vanaf volgend jaar stijgt het budget naar 340.000 euro. 
 
Vlaams minister van Media Benjamin Dalle: “Podcasts zijn de laatste jaren aan een echte opmars bezig. De podcastsector is een belangrijke artistieke sector geworden in Vlaanderen en Brussel. Tot nu toe raakten ontwikkelaars en producenten van podcasts maar moeilijk aan financiering. Dankzij dit nieuw ondersteuningsbeleid, ontvangen nu voor het eerst negen beloftevolle podcastprojecten steun. Hiermee wordt de succesvolle Vlaamse podcastsector op de kaart gezet.”
 
Na de eerste indieningsdeadline van het jaar werden in totaal 17 aanvragen behandeld door een beoordelingscommissie bestaande uit vijf leden afkomstig uit een pool van experten die door het VAF werd aangelegd. In totaal werd een bedrag van bijna 280.000 euro aangevraagd.
 
De zes podcastprojecten die ontwikkelingssteun van het VAF ontvangen, zijn:
Batavia (6 x 25′), productie Het Geluidshuis, regie Koen Brandt, scenario Koen Van deun
Kempendochter (5 x 25′), regie & scenario Goedele Vermaelen, Sigert De Jean, Annelies Van Hullebusch en Greet Verhaert
KUTMUZIEK (8 x 50′), productie De Pasja, regie en scenario Eline Adam
Momentopnames (6 x 15′), regie & scenario Jeroen Franssens
Night Flights (8 x 30′), productie Grietkin Deroo, regie & scenario Philippe Verkinderen
De Stem (8 x 20′), productie Fabrique Fantastique, regie Tom Van Gestel, scenario Marianne Op de Beeck & An De Gruyter
De drie podcastprojecten met productiesteun zijn:
De erfenis (6 x 50′), productie De Merode, regie & scenario Nele Eeckhout, Siona Houthuys & Mirke Kist
De Villa (6 x 25′), productie The Podcast Planet, regie & scenario Max-Lena Vanden Eynde
Wijzevrouw (6x 25′), productie vzw Sidhe, regie & scenario Eva De Groote

Dit najaar volgt een tweede ronde van steun voor podcastprojecten. Er blijft een budget van 100.000 euro over, dat onder de beste projectaanvragen zal worden verdeeld.

Meer info over de subsidiemaatregelen Ontwikkelingssteun voor podcasts en Productiesteun voor podcasts en een overzicht van alle steuntoekenningen en -bedragen zijn te vinden op de VAF-website.

Foto: www.vaf.be