Anima, het internationaal animatiefilmfestival van Brussel, dat plaatsvindt van 17 tot 26 februari 2023 in Flagey, is trots haar 42e editie te kunnen openen met de avant-première van Nayola, de eerste langspeelfilm van José Miguel Ribeiro. De regisseur en de Belgische coproductieploeg zullen op 17 februari de openingsceremonie bijwonen.
Nayola © Urban Sales

In zijn eerste langspeler, een coproductie met de Belgische studio S.O.I.L., vertelt José Miguel Ribeiro de emotioneel geladen geschiedenis van een door de Angolese burgeroorlog verscheurde familie. Drie generaties vrouwen vertellen onverhuld hoe hun leven getekend werd door de oorlog, maar ook zij verbonden bleven in liefde. Dit veelgelaagd werk, zowel in de uitvoering, het verhaal, de techniek en thematiek is een mooi eerbetoon aan de slachtoffers dat niemand onberoerd zal laten.

Nayola beleefde zijn wereldpremière op het recentste festival van Annecy en won de prijs voor beste langspeelfilm op het Manchester Animation Festival. De film reist ondertussen de wereld rond langs diverse internationale festivals. Het recentste nummer van het gespecialiseerde tijdschrift Blink Blank wijdde overigens een heel mooi dossier aan de film.

Synopsis:
Angola. Drie generaties vrouwen getroffen door de oorlog: Lelena (de grootmoeder), Nayola (de moeder) en Yara (de dochter). Twee verhaallijnen die samenkomen en getuigenis afleggen van een onverwoestbare liefde. In het verleden gaat Nayola op zoek naar haar man, die vermist raakte in de strijd. Zij komt terecht op een eindeloos pad vol geheimen en vernietiging. In het heden worden Lelena en Yara op een avond langs twee kanten belaagd: een gemaskerde indringer breekt binnen in hun huis en de politie komt Yara arresteren vanwege haar politieke activiteiten.

De volgende editie van Anima vindt plaats van 17 tot 26 februari 2023
Neem alvast een kijkje op www.animafestival.be